Rosacea

Rosacea is een huidaandoening in het gezicht die veel voorkomt. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd krijgen hiermee te maken. Het is een onschuldige aandoening die maar weinig klachten geeft. Toch laten veel mensen met rosacea zich behandelen, omdat ze het cosmetisch storend vinden. Het belangrijkste kenmerk van rosacea is namelijk een rode kleur in het gezicht met puistjes en bultjes.

Waardoor wordt rosacea veroorzaakt?
We weten nog steeds niet precies wat de oorzaak van rosacea is, maar we weten wel welke factoren de huiduitslag kunnen verergeren. Zo kunnen zonlicht en warmte een bijdrage leveren, maar huiverzorgingsproducten en cosmetica kunnen ook een rol spelen. Rosacea wordt tevens vaak erger bij gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden.

Wat zijn de symptomen?
Bij rosacea ontstaat de huiduitslag voornamelijk op de wangen, het voorhoofd, de neus en de kin. De uitslag heeft een rozerode tot paarsrode kleur, waardoor het net lijkt of u moet blozen. Bij sommige mensen is deze huiduitslag tijdelijk, maar het kan ook blijvend zijn.

Daarnaast kan het voorkomen dat bloedvaatjes gaan uitzetten en er kunnen puistjes en bultjes ontstaan. In een enkel geval zal de huid opzwellen door oedeem. De huiduitslag gaat vaak gepaard met migraine. Als gevolg van rosacea kunnen tevens oogafwijkingen ontstaan. Het gaat dan voornamelijk om ontstekingen van bepaalde delen van de ogen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Rosacea kan over het algemeen heel gemakkelijk worden vastgesteld aan de hand van de symptomen. Een arts kan er echter wel voor kiezen om meer onderzoek te doen, als de symptomen niet echt kenmerkend zijn voor rosacea. Hij zal dan wat huidweefsel weghalen met een huidbiopt en dit onder een microscoop onderzoeken.

Hoe wordt rosacea behandeld?
Er zijn verschillende manieren om rosacea te behandelen. Vaak wordt eerst gekozen voor een uitwendige behandeling met een crème of zalf met metronizadol. Middelen die benzoylperoxide of azelaïnezuur bevatten kunnen rosacea ook tegengaan. De arts kan ook kiezen voor een inwendige behandeling met tabletten die doxycycline, minocycline of tetracycline bevatten.

Daarnaast is het mogelijk om enkel de symptomen van rosacea te behandelen. Zo kunt u de zwelling van de neus behandelen met chirurgie of lasertherapie en de verwijde bloedvaatjes met lichttherapie. Oogafwijkingen kunnen worden behandeld met diverse zalfjes en tabletten.

Wat kunt u zelf doen tegen rosacea?
Meerdere factoren kunnen rosacea verergeren en u doet er dan ook goed aan om deze factoren te vermijden. Zorg ervoor dat de kamers in huis niet te warm zijn en kom niet teveel in de zon. Ook is het goed om eens andere huidverzorgingsproducten en cosmetica uit te proberen, aangezien deze middelen ook rosacea tot gevolg kunnen hebben.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.