Schommelende bloedsuikerspiegel

Een te lage bloedsuikerspiegel kan diverse klachten met zich mee brengen. Er kan echter ook sprake zijn van een te hoge bloedsuikerspiegel. Mensen met een te lage of een te hoge bloedsuikerspiegel hebben vaak last van een schommelende bloedsuikerspiegel.

Bloedsuikerspiegel
Er zijn diverse benamingen voor een bloedsuikerspiegel. Zo wordt het ook wel bloedglucosespiegel of glykemie genoemd. Bij een bloedsuikerspiegel kijkt men vaak naar het bloedsuikergehalte. Het bloedsuikergehalte geeft aan hoeveel glucose, suiker dus, er in het bloed zit. Over het algemeen gaat het hierbij om de 4 tot 8 millimol per liter glucose in het bloed. Hoeveel glucose er in het bloed zit hangt af van het moment van meten. Na het eten van een maaltijd is het bloedsuikergehalte hoger, dan wanneer iemand nog niet heeft gegeten.

Suikerziekte
Een veel voorkomende ziekte die te maken heeft met de bloedsuikerspiegel is suikerziekte. Een andere benaming voor suikerziekte is diabetesmellitus. Bij deze ziekte kan er sprake zijn van een lage of een te hoge bloedsuikerspiegel. In beide gevallen zal er anders worden gehandeld om de bloedsuikerspiegel weer onder controle te krijgen.

Schommelende bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel schommelt vrijwel de gehele dag. Ook bij mensen die suikerziekte hebben is de bloedsuikerspiegel nooit constant laag of hoog. In bijna allen gevallen ontstaat een schommelende bloedsuikerspiegel door een verkeerd voedingspatroon en/of leefpatroon. Hierbij kun je denken aan roken, het drinken van alcohol en het overslaan van maaltijden. In sommige gevallen kan er sprake zijn van chronische stress die een schommelende bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

Het is belangrijk om actie te ondernemen wanneer u last heeft van een schommelende bloedsuikerspiegel. Het kan namelijk diverse gevolgen met zich mee brengen. Voorbeelden hier van zijn voedselallergieën, een hormonale onbalans en uitputting van de alvleesklier. Bij een te lage bloedsuikerspiegel wordt er aangeraden om suiker binnen te krijgen. Bij een schommelende bloedsuikerspiegel wordt dit echter afgeraden.

Het is belangrijk om geraffineerde koolhydraten te vermijden en om meer ongeraffineerde koolhydraten te eten. Tevens is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan en om er voor te zorgen dat u voldoende lichaamsbeweging krijgt op een dag. In sommige gevallen kunnen voedingssupplementen ook helpen bij een schommelende bloedsuikerspiegel.

Geraffineerde koolhydraten:
– wit brood
– witte rijst
– pasta
– koekjes
– ontbijtmixen zoals chocopops of frosted cornflakes

Ongeraffineerde koolhydraten:
– volkoren producten
– zilvervliesrijst
– volkorenpasta
– havermout
– brinta

Bloedsuikerspiegel meten
Indien u last heeft van een te hoge, te lage of een schommelende bloedsuikerspiegel is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel regelmatig te meten. Dit kan gemakkelijk thuis worden gedaan met behulp van een bloedsuikerspiegelmeter, ook wel bloedglucosemeter. Hierbij is het bedoeling dat er een kleine hoeveelheid bloed op de teststrip wordt geplaatst, en dat deze strip vervolgens in het apparaat wordt geplaatst. Het meetapparaat zal vervolgens in millimol per liter aangeven hoeveel de bloedsuikergehalte is.

Voor een maaltijd is een mmol/l van 4 tot 7 normaal, na een maaltijd is een mmol/l van minder dan 10 goed, en voor het slapen is een mmol/l van 8 goed. Aan de hand van deze gegevens kunt u controleren of uw bloedsuikerspiegel goed is of niet. Hoe vaak de bloedsuikerspiegel moet worden gemeten verschilt per persoon. Zo hangt het aantal keer meten onder andere samen met het diabetes type dat iemand heeft.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.