Slechte stoelgang

Relatief veel mensen hebben regelmatig te maken met een slechte stoelgang. Daarbij gaat het voornamelijk om vrouwen. Het hebben van een verstopping is erg vervelend aangezien het pijnlijke klachten kan veroorzaken, die mensen soms kunnen belemmeren bij het ondernemen van dagelijkse activiteiten.

De stoelgang
De stoelgang is het proces dat het menselijk lichaam doorloopt wat de ontlasting betreft. De stoelgang is vanzelfsprekend belangrijk voor het menselijk lichaam, omdat de ontlasting het lichaam uit moet. Zodra dit bij de dikke darm te lang blijft hangen kunnen er verstoppingen ontstaan.

Symptomen en klachten
Er kunnen een aantal symptomen en klachten ontstaan wanneer u last heeft van een slechte stoelgang. Zo kan het zijn dat u last heeft van een opgeblazen gevoel. Daarnaast kunnen er klachten ontstaan zoals buikpijn. Indien u na verloop van tijd te maken krijgt met een verstopping kunt u ook last krijgen van darmkrampen.

Laxeermiddelen
Laxeermiddelen kunnen helpen om de slechte stoelgang te verhelpen. Er zijn veel verschillende laxeermiddelen verkrijgbaar. Deze kunt u eenvoudig krijgen zonder dokters recept bij onder andere de drogist. Laat u wel goed informeren, want het veelvoudig gebruik van laxeermiddelen kan ervoor zorgen dat de darmwand beschadigd raakt. Tevens zal bij veelvoudig gebruik de werking van het laxeermiddel afnemen. Na verloop van tijd zal hier door de stoelgang nog trager worden.

In plaats van het kopen van laxeermiddelen zoals stoelgangtabletten of drankjes, kunt u zich ook tegoed doen aan laxerende voedingsmiddelen zoals vijgen, dadels, frambozen, peren, druiven of aardbeien.

Vezels
Door simpelweg vezelrijke voedingsproducten te eten kunt u de stoelgang al enorm bevorderen. Vezels zorgen er namelijk voor dat de ontlasting zacht blijft en dus gemakkelijk het lichaam kan verlaten. Wanneer u last heeft van harde en droge ontlasting is het eten van vezelrijke voeding zeker aan te raden.

Een veel voorkomende oorzaak van obstipatie is dat men verkeerde voeding binnenkrijgt. Hierbij kunt u denken aan te weinig vezelrijke voedingsproducten en te weinig vocht. Kies liever wel voor vezels uit groente en fruit en niet te veel vezels uit granen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.