Snelle hartslag

We krijgen allemaal wel eens te maken met een snelle hartslag. In de meeste gevallen zal dit niet op een ziekte wijzen en dus ook geen gevaar vormen. Er zijn diverse factoren die een versnelde hartslag kunnen veroorzaken. Een enkele keer wordt een snelle hartslag veroorzaakt door een andere aandoening. Het kan ook voorkomen dat een versnelde hartslag een andere aandoening veroorzaakt, maar dit is gelukkig bijna nooit het geval.

Welke factoren kunnen een snelle hartslag veroorzaken?
Een snelle hartslag wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door fysieke inspanning, psychische stress of opwinding. Daarnaast kunnen cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken de hartslag verhogen. Andere bekende oorzaken van een versnelde hartslag zijn het gebruik van drugs of bepaalde medicijnen. Ook een tekort aan vitamine B1 of mineralen als calcium, kalium, magnesium en natrium kan een snelle hartslag tot gevolg hebben.

Uitdroging en koorts kunnen tevens een versnelde hartslag veroorzaken. Iemand die zwanger is heeft ook een grotere kans op een snelle hartslag. Daarnaast kunnen leeftijd en erfelijkheid een rol spelen bij het ontstaan van een verhoogde hartslag.

Welke aandoeningen kunnen een snelle hartslag veroorzaken?
Er zijn verschillende aandoening die een snelle hartslag kunnen veroorzaken. Allereerst zijn er aandoeningen aan het hart, zoals boezemfibrilleren en boezemflutter. Daarnaast kunnen hartspierziekten en hartfalen een versnelde hartslag veroorzaken.

Ook aandoeningen aan de longen of de schildklier kunnen een versnelde hartslag tot gevolg hebben. Het is ook mogelijk dat een versnelde hartslag ontstaat als gevolg van een geleidingsziekte of bloedarmoede. Als laatste kunnen hyperventilatie en paniekstoornissen een rol spelen bij het ontstaan van een snelle hartslag.

Welke aandoeningen zijn verwant aan een versnelde hartslag?
Een versnelde hartslag is in de meeste gevallen ongevaarlijk en zal ook vanzelf overgaan. Het kan echter voorkomen er wel een aandoening ontstaat als gevolg van een snelle hartslag. Dit komt in de meeste gevallen voor bij mensen die al gezondheidsklachten hebben en die vaker last hebben van een versnelde hartslag.

Het kan dan voorkomen dat er bloedstolsels ontstaan in de boezems. Deze bloedstolsels kunnen een beroerte, een hartinfarct of longembolie veroorzaken. Ook kan er als gevolg van een snelle hartslag een lage bloeddruk, hartfalen, boezemfibrilleren of een hartspierziekte ontstaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.