Stijve nek

Het is belangrijk om een stijve nek goed in de gaten te houden. De nek is namelijk een belangrijk onderdeel van het lichaam. Een stijve nek kan veroorzaakt worden door allerlei verschillende factoren. Gelukkig verdwijnt een stijve nek in de meeste gevallen weer vanzelf.

Een stijve nek
Wanneer u een stijve nek heeft, herkent u het gevoel wellicht wel, dat wanneer u uw nek naar links, rechts, omhoog of naar beneden beweegt u pijn voelt. Het bewegen gaat moeizaam en u houdt de nek liever stil. Wanneer u last heeft van een stijve nek wijst dat op verkrampte nekspieren. In de medische wereld wordt een stijve nek ook wel torticollis genoemd.

Houd uw nek altijd goed in de gaten wanneer u er last van heeft, het kan namelijk ook wijzen op andere (onderliggende) klachten. Gaat de pijn gedurende een aantal weken niet weg of komt het steeds weer terug, ga dan langs bij uw huisarts.

Oorzaken
Een stijve nek kan door verschillende oorzaken opgelopen worden. Stress en spanning is een van de oorzaken. Door spanning spant u de spieren van uw nek onbewust aan. Doet u dit lang achter elkaar, dan kunnen de nekspieren gaan verkrampen. Dit heeft als gevolg dat u een stijve nek oploopt. Daarnaast is koude tocht ook vaak een boosdoener. Als het buiten koud is, moeten de nekspieren veel moeite doen om warm te blijven.

Doordat er steeds weer koude lucht op komt, kunnen de nekspieren overbelast raken. Daarom wordt aangeraden om een sjaal te dragen wanneer het buiten fris is. Als laatste is een verkeerde houding ook een veel voorkomende oorzaak. Door bijvoorbeeld verkeerd te hebben geslapen, te lang op de zelfde manier zitten of omdat u te lang achter de computer heeft gezeten. Door een verkeerde houding belast u de nekspieren, dit zorgt ervoor dat er een stijve nek wordt opgelopen.

Behandeling
In de meeste gevallen is een stijve nek van korte duur aanwezig. Heeft u last van een stijve nek, zorg er dan voor dat u uw nek warm houdt. Draag bijvoorbeeld een sjaal of doe geregeld een warme pitten zak op uw stijve nek. Een massage heeft ook een positieve werking op een stijve nek. Uw spieren worden er namelijk losser van. Speciale nekoefeningen kunnen er ook voor zorgen dat u van uw stijve nek afkomt.

Voorkomen
Een stijve nek wilt u natuurlijk het liefst ontlopen. Door met koud weer een sjaal te dragen, verkleint u de kans al aanzienlijk op een stijve nek. Daarnaast is het belangrijk om geregeld te bewegen, dit is voornamelijk het geval wanneer u veel de zelfde houding maakt.

Ga geregeld even een wandeling maken en zorg dat u daarbij uw nek even los maakt. Naast dat u geregeld beweegt is een goede houding tijdens het werken ook van essentieel belang. Zorg dat ervoor dat u op de goede manier achter uw computer zit.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.