Stoelgang bevorderen

Het bevorderen van de stoelgang is eigenlijk relatief eenvoudig. Wanneer er wordt gesproken over het verbeteren van de stoelgang, wordt er al snel over vezels, beweging en voldoende drinken gesproken. Dat zijn meestal de belangrijkste factoren, maar er zijn meer.

Probiotica
Het gebruik van probiotica of Komboecha kan de stoelgang bevorderen. Probiotica worden gebruikt voor het versterken van de darmflora. Probiotica zijn vooral bekend als zuiveldrankjes. Naast de drankjes zijn er ook tabletten, poeders en capsules verkrijgbaar met probiotica. Er is te weinig wetenschappelijk bewijs om hard te maken dat probiotica echt werkt. Al gaat men er van uit dat het wel een positieve bijdrage kan leveren om de darmflora weer in balans te brengen met deze zogenaamde goede bacteriën.

Wat u in ieder geval moet weten is dat de gezondheid niet in een flesje zit. Door vezelrijk, gevarieerd en vetarm te eten, kunt u zorgen voor een gezonde darmflora. Ook voldoende slaap, ontspanning spelen hierbij een rol. Wees ook voorzichtig met het gebruik van veel alcohol en roken wordt tevens afgeraden.

Vezels
Vezels zijn zoals aangegeven belangrijk. Het is belangrijk om veel vezelrijke voedingsproducten binnen te krijgen. Vezels zorgen er namelijk voor dat de ontlasting zacht blijft en daardoor gemakkelijk het lichaam kan verlaten. Wanneer u onvoldoende vezels eet wordt de ontlasting hard en droog. Vezels bevinden zich in allerlei verschillende voedingsproducten. Denk bijvoorbeeld aan groenten, rijst, aardappels, brood en fruit.

Laxeermiddel
Het is mogelijk om de stoelgang te verbeteren en om verstoppingen te verbeteren, gebruik te maken van laxeermiddel. Het gebruiken van laxeermiddel kan echter schadelijk zijn. Beter kunt u voedingsmiddelen gebruiken die een laxerende werking hebben.

Op tijd naar het toilet gaan
Mensen die last hebben van een slechte stoelgang of te maken hebben met verstopping, hebben vaak de neiging om hun ontlasting op te houden. Dit kan onder andere te maken hebben met de pijn die komt kijken bij de ontlasting. De ontlasting ophouden is echter alles behalve goed. Dit zal uit eindelijk voor nog meer verstopping zorgen en tevens voor nog meer klachten.

Het is dus belangrijk dat wanneer er aandrang is, men deze prikkel niet negeert. Wanneer men een bezoek brengt aan het toilet is het van noodzaak om recht op te gaan zitten, niet te hangen boven de toiletpot, en om beide voeten op de grond te zetten. Hard persen moet zoveel mogelijk vermeden worden omdat dit voor aambeien kan zorgen.

Wat kunt u nog meer doen?
Er zijn nog veel andere tips die wellicht kunnen helpen bij het verbeteren van uw stoelgang. Wij hebben een aantal tips op een rij gezet:

– Naast dagelijks voldoende te drinken is het eten van vochtrijke verse groente en vers (ongeschild) fruit belangrijk.
– Zure voedingsmiddelen zoals karnemelk, sinaasappels of yoghurt bevorderen de stoelgang.
– Gebruik vetten als bijvoorbeeld olijfolie, sesamolie of lijnzaadolie.
– Vermijd wit brood, sterke thee, bananen, witte rijst, vetten en geraspte appel.
– Verstopping kan ook een gebrek aan bepaalde vitamines betekenen. Het kan hierbij gaan om zink, kalium, magnesium vitamine B1, B5 en B6.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.