Suiker te hoog

Mensen met diabetes hebben vaak last van een te hoog bloedsuiker. Het komt echter ook wel eens voor bij mensen die geen diabetes hebben. Bij hen ontstaat een te hoog glucosegehalte meestal door het eten of drinken van teveel suikers en koolhydraten en te weinig lichaamsbeweging. Dit kan overgewicht tot gevolg hebben en uiteindelijk ook diabetes.

Hoe weet u wanneer uw suiker te hoog is?
Als uw suiker te hoog is kunt u dit herkennen aan de symptomen die optreden. Met een te hoge bloedglucosespiegel zult u dorst hebben en veel moeten plassen. Daarnaast kunt u last krijgen van jeuk en moe worden. Ook komt het voor dat mensen waarbij het suiker te hoog is te maken krijgen met infecties. Bij de meeste mensen met ernstig overgewicht is het suiker te hoog. Zolang zij hun normale eet- en leefpatroon aanhouden, zullen ze een te hoge bloedglucosespiegel blijven hebben.

Hoe kunt u meten of uw suiker te hoog is?
Het kan handig zijn om uw bloedsuikerspiegel te meten als u vermoedt dat u diabetes heeft. Dit kunt u laten doen bij een arts. Meestal zult u dan een urinetest of een vingerprik krijgen. Er zullen daarna nog een aantal metingen volgen, voordat de diagnose diabetes kan worden gesteld.

Als u diabetes heeft, kunt u ervoor kiezen om thuis te meten of uw suiker te hoog is. Op die manier kunt u namelijk het verloop van uw ziekte bijhouden en hier kan dan weer het behandelplan op worden aangepast. Thuis kunt u met een bloedsuikermeter door middel van een vingerprik uw bloedsuiker meten.

Het is het beste om dit meerdere malen per dag te doen en de gemeten waarden bij te houden. Zorg voor een regelmatig patroon en doe het bijvoorbeeld voor de hoofdmaaltijden, twee uur erna en voor bedtijd. Meestal raadt uw arts ook aan om uw bloedsuiker een aantal malen per dag thuis te meten.

Wat kunt u doen als uw suiker te hoog is?
Als uw bloedsuiker te hoog is, kunt u het beste zo min mogelijk eten. Daarnaast is het goed om voldoende water te drinken. Het gaat dan om ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag. Naast water kunt u ook bouillon drinken. Dit is zeker goed als u last heeft van braken, diarree of koorts. Als u diabetes heeft, zorg er dan voor dat u uw medicijnen op de normale tijdstippen blijft innemen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.