Het verband tussen nekklachten bij jongeren en mobielgebruik en wat je eraan kunt doen

Afbeelding afkomstig van yodiyim op FreeDigitalPhotos.net

Wanneer je veel met jongeren omgaat kan dit je bekend in de oren klinken: Jongeren die constant op een mobiel of tablet kijken en die klagen over pijn in hun nek, rug of schouders. En wanneer jij hier niks van hebt gemerkt, dan staat er een hele rij fysiotherapeuten klaar om het je te vertellen. Het is dan ook niet voor niets dan fysiotherapeuten al een tijd geleden alarm hebben geslagen over het aantal jongeren dat ze in hun praktijk zien verschijnen met nek- of rugklachten.

40% van de jongeren tussen de 8 en 18 jaar heeft al last van zijn of haar nek. Het is dus tijd voor actie, en om iets aan probleem te kunnen doen moet je eerst weten wat het inhoud en waar het vandaan komt. Deze onderwerpen zullen wij dus ook eerst aansnijden.

De oorzaken van nekklachten bij jongeren

Het tablet- en mobielgebruik wordt wel genoemd als de hoofdoorzaak van de nekklachten, maar het is in ieder geval niet de enige oorzaak. Een andere oorzaak is dat kinderen en jongeren steeds minder bewegen. Dit heeft natuurlijk ook weer met het gebruik van computers en telefoons te maken, want velen spelen liever een videogame dan dat je gaat sporten. Met sporten versterk je natuurlijk je spieren, en ook het hebben van een sedentaire levensstijl vergroot stijfheid in niet alleen maar vooral de rug en nek.

De volgende oorzaak resulteert eigenlijk ook in een sedentaire levensstijl, maar jongeren en kinderen zitten bijna de hele dag op school sinds ze klein zijn. En zoals je jezelf misschien wel kunt herinneren zit je vaak voorover gebukt wanneer je aan schoolwerk bezig bent. Deze houding zet veel druk op de tussenwervelschijven, de schijven die zich tussen de wervels in je ruggengraat bevinden. En het is ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat je hoofd ongeveer vijf kilo weegt en dat dit door een paar wervels omhoog wordt gehouden wanneer je voorovergebogen zit.

Ook bij het kijken op je tablet, mobiel of laptop zitten pubers vaak voorovergebogen en achteruit gezakt. Deze slechte houding resulteert ook in een verhoogde druk op de tussenwervelschijven. Deze druk kan over tijd veel pijn in je rug en nek veroorzaken, en op lange termijn kan het zelfs de rug- en nekspieren permanent beschadigen. Dit zou niet mooi zijn, en hierom moet je er meteen iets aan doen.

Wat zijn de verschijnselen?

Het hebben van nekklachten doordat je veel tijd doorbrengt door op een schermpje te kijken staat ook wel bekend als een sms-nek. Deze naam is ontstaan toen er nog geen tablets of smartphones waren en dezelfde klachten vooral bij het sms’en ontstonden, maar het zou nu net zo goed een WhatsApp-nek genoemd kunnen worden.

Pas sinds enkele jaren is de sms-nek een echt probleem geworden. Eerst hadden we alleen nog desktop-pc’s. Deze staan meestal op ooghoogte en veroorzaken dus geen buiging in de nek, maar met smartphones of tablets is dit een stuk lastiger. Wanneer je een tablet of smartphone constant omhoog moet houden is dit erg vermoeiend voor de arm en dus belasten we de nek in plaats hiervan.

Symptomen bij het hebben van een sms-nek zijn natuurlijk dat je last hebt van pijn en stijfheid in je nek maar ook in je rug. Bovendien kan de nek- of rugpijn verspreiden naar de schouders of zich vertalen tot hoofdpijn. Later kun je zelfs last krijgen van spierspasmen. Wanneer je last hebt van deze symptomen nadat je veel op je smartphone of tablet hebt gekeken dan heb je waarschijnlijk last van een sms-nek.

Hoe kom je van deze klachten af en voorkom je ze?

De eerste reactie van veel jongeren lijkt te zijn om naar de fysiotherapeut te stappen, en alhoewel dit de klachten kan verlichten is dit geen oplossing voor het probleem. Een probleem moet bij de bron opgelost worden, en dit is het gebruik van smartphones of tablets. Nu weten wij ook wel dat erg moeilijk is om ineens je gebruik te verminderen, vooral als al je vrienden nog wel de gehele dag op hun telefoon zitten. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren

Als eerste kun je natuurlijk je houding veranderen tijdens het gapen naar je schermpje. Zo kun je een tabletstandaard kopen zodat je gewoon rechtop kunt blijven zitten. Dit kun je ook met je telefoon doen door het recht voor je gezicht te houden en dus niet onder je, dit kan wat vermoeiend voor je armen zijn, maar dat kan je ook weer stimuleren om minder op je telefoon te zitten.

Probeer je hoofd dus zoveel mogelijk rechtop te houden, maar ook je schouders en rug moeten rechtop zijn. Zit dus zoals je normaal zou zitten wanneer je op je tablet of mobiel zit en ga niet helemaal onderuit zitten, hiermee zou je ook nog schouder- en armklachten kunnen veroorzaken.

Verder is het belangrijk om regelmatig van houding te wisselen, of beter nog, even op te staan en je uit te rekken. Wanneer je te lang in dezelfde houding zit, zoals je vast zelf weleens hebt ervaren, krijg je last van een stijve nek en rug. Dit kan later ook in pijn in de nek en rug resulteren.

Wat met de tip hierboven te maken heeft is dat je ook niet te lang op je telefoon op tablet moet zitten, wanneer je aan het appen bent of door Instagram aan het scrollen bent kan de tijd voorbijvliegen zonder dat je het door hebt. Een timer zetten voordat je begint kan dus een goed idee zijn zodat je weet wanneer te stoppen. Je kunt bijvoorbeeld twintig minuten instellen. En behalve nekklachten voorkomen kan dit er ook voor zorgen dat je jouw tijd nuttig besteed in plaats van de hele dag spelletjes speelt op je telefoon.

Wanneer de pijn bij het implementeren van de bovengenoemde tips nog niet weggaat kan je pijnstiller nemen tegen de pijn. Ook kun je oefeningen doen om zowel de nek- als rugspieren te versterken en flexibeler te maken, dan kunnen ze de druk ook beter maken. Is de pijn extreem ernstig dan kun je naar een fysiotherapeut gaan die samen met jou je van de pijn afhelpt door middel van oefeningen en massages. Ook kan het zijn dat je een ontsteking hebt, dan zal je huisarts ontstekingsremmers moeten voorschrijven, aarzel dan ook niet om naar de arts te stappen wanneer de pijn maar aanhoudt.

Verder is yoga een perfecte manier om de spieren soepel en pijnvrij te houden. Verder helpt yoga bij stress, wat ook voor nek- hoofd- en rugpijn kan zorgen. Het is dus een goede manier om twee vliegen in één klap te vangen. Ik zou zeggen dat het zeker het proberen waard is.

En heb jij ook last van een sms-nek? Gelukkig heb je nu manieren om er iets aan te doen. Want het hebben van nekpijn is zeker geen pretje, en zonder dat je er iets aan doet wordt het alleen maar erger. Wanner je zelf een jongere bent, kun je dus aan de slag met deze tips om te voorkomen dat je later in je leven je nek- of rugspieren beschadigt. En als ouder van een jongere kun je hiermee jouw zoon of dochter helpen met het verminderen van de pijn, en misschien heb je er zelf ook nog wat aan. Het kan allemaal, zolang je maar niet met de klachten blijft rondlopen.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.