Verstopping bij kinderen

Een verstopping, ook wel obstipatie genoemd, is iets vervelends. Sommige mensen hebben zoveel last van klachten dat ze worden belemmerd in de dagelijkse activiteiten. In zo’n geval gaat het meestal om chronische klachten. Gelukkig is het verhelpen van een verstopping in de meeste gevallen niet moeilijk. Ook kinderen kunnen te maken krijgen met verstopping.

Verstopping bij kinderen
Net zoals bij volwassenen kan voeding een grote rol spelen bij het ontstaan van een verstopping. Er kunnen ook andere factoren zijn die een rol spelen. Kinderen stellen een bezoek aan het toilet vaak uit omdat ze te druk zijn met bijvoorbeeld spelen of omdat ze in een vreemde omgeving zijn en niet zo goed naar het toilet durven.

Het te lang ophouden dan de ontlasting kan verstopping veroorzaken. Bovendien hebben veel kinderen niet het geduld om rustig op het toilet te blijven zitten. Een vluchtig bezoek aan het toilet kan daardoor ook een oorzaak zijn voor het ontstaan van een verstopping.

Symptomen en klachten
Er kunnen diverse symptomen en klachten ontstaan wanneer een kind last heeft van verstopping. Een veel voorkomend symptoom is dat het kind minder dan drie keer in de week naar het toilet gaat voor een grote boodschap. Mocht het kind wel naar het toilet gaan dan is de ontlasting vaak hard en droog. Dit houdt in dat het lastiger is voor het kind om de ontlasting kwijt te kunnen. Hierbij kan het kind erge pijn hebben.

Tevens kunnen er scheurtjes ontstaan in en rondom de anus. Andere symptomen zijn buikpijn, darmkrampen en het ophouden van de plas. Nadat het kind eenmaal de pijn heeft gevoeld wordt het vaak bang om naar het toilet te gaan waardoor ze het blijven uitstellen of waardoor ze hun plas niet meer kunnen ophouden en het laten lopen. Indien dit het geval is, is het belangrijk om een zo gehete poeptraining te doen met het kind. Hierdoor leren ze regelmatig naar het toilet te gaan en het niet op te houden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.