Vette huid

Veel jonge mensen hebben last van een vette huid, ook al kan het tevens bij ouderen voorkomen. Een vette huid kan worden herkend door naar de T-zone te kijken. De T-zone bestaat uit het voorhoofd, de neus en de kin. Dit gebied zal vaak glimmen als u een vette huid heeft.

Hoe ontstaat een vette huid?
Een vette huid ontstaat als gevolg van een te hoge talgproductie. Talg is opgebouwd uit vet en beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Het zorgt er echter ook voor dat uw huid vet wordt, als er teveel talg wordt geproduceerd. In de puberteit treden er hormoonveranderingen op, waardoor er vaak meer talg wordt geproduceerd. Dat is ook de reden waarom zoveel jonge mensen last hebben van een vette huid.

Vrouwen die zwanger zijn kunnen door hormoonveranderingen ook te maken krijgen met een vette huid. Maar ook erfelijkheid, de pil en het gebruik van bepaalde cosmetica kunnen de talgproductie beïnvloeden. Daarnaast speelt het weer ook een rol. Bij vochtig en warm weer wordt er vaak meer talg aangemaakt. Andere veroorzakers van een vette huid zijn stress, luchtvervuiling en roken.

Wat zijn de symptomen van een vette huid?
Als u een vette huid heeft, zult u dit vooral merken aan de T-zone. Dit deel van het gezicht zal dan vaak glimmen en de poriën zijn groter. Op een vette huid waar niets aan wordt gedaan kunnen ontstekingen ontstaan. De huid is dan ook niet meer beschermd tegen schadelijke micro-organismen en bacteriën. Als een huid met ontstekingen nog steeds wordt verwaarloosd, kan dit uiteindelijk acne tot gevolg hebben.

Wat kunt u doen tegen een vette huid?
Bij een vette huid is het van belang dat de talgproductie minder wordt. Hier kunt u voor zorgen door producten te gebruiken die de talgvorming verminderen en het overtollige talg verwijderen. Meestal beschermen deze producten de huid ook tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast is het belangrijk dat u de huid goed schoonhoudt.

Verwijder in ieder geval iedere dag voor het slapen gaan make-upresten en ander vuil. Doe dit nooit met schuimende producten, want deze middelen zijn meestal nogal agressief. Gebruik ook geen alcoholhoudende of alkalihoudende producten en probeer de huid niet te reinigen met middelen die de huidvetten verwijderen.

Hoe kunt u een vette huid voorkomen?
Een vette huid kan vaak terugkeren, maar het kan gelukkig ook worden voorkomen. Hierbij dient u te letten op uw leefgewoonten. Zorg ervoor dat u genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt en voldoende beweegt. Ook is het goed om veel water te drinken en niet te roken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.