Virtual reality en misselijkheid

Iedereen heeft momenteel de mond vol over de mogelijkheden die de virtuele realiteit ons biedt. We hebben het dan in het bijzonder over de headsets die ons in staat stellen om virtuele beelden te bekijken alsof we er ons zelf in bevinden. We worden als het ware bestookt met de voordelen en er wordt weinig stilgestaan bij de nadelen van deze moderne techniek die trouwens niet zo nieuw is als de voorstanders ervan ons willen doen geloven. Zo wordt er weinig of niet stilgestaan bij ongewenste neveneffecten zoals misselijkheid. Toch is over dit over dit belangrijke aspect al langer dan vandaag het een en ander geweten.

Virtuele realiteit (VR) en vluchtsimulatie

Wat weinig mensen weten, is dat de techniek voor de headsets die gebruikt worden voor het beleven van virtual reality, uit de vluchtsimulators die gebruikt worden in de luchtvaart stamt. Het gaat hier wel degelijk niet over een nieuwe vorm van high tech, maar over een oudere techniek die verder ontwikkeld werd om als betaalbaar product aan de wensen van de consument te kunnen voldoen. In plaats van ontwikkelen kunnen we in feite eerder spreken over besparen op het comfort van de gebruiker, zodat de headsets nu verkocht worden aan betaalbare prijzen.

We hebben het dan over bedragen van ongeveer 400 euro in plaats van de 70.000 euro die het oorspronkelijke product kostte. Dit prijsverschil ligt volgens sommige experts aan de basis van de misselijkheid die een aantal gebruikers ervaren tijdens het gebruik van de headsets. Bij sommige mensen zijn de effecten hiervan zo sterk dat ze het gevoel kregen om te vallen. De wereld ging voor hen als het ware duizelen, en dit kon natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ook zweten, desoriëntatie en vermoeidheid zijn veelgehoorde klachten van gebruikers van headsets het bekijken van virtuele realiteitsbeelden.

Is het einde van misselijkheid bij virtuele realiteit in zicht?

Vele producenten van headsets voor virtuele realiteit maken zich sterk dat er binnen afzienbare tijd een oplossing gevonden zal worden voor deze hinderlijke en meestal nare bijwerkingen. Pioniers op gebied van de techniek die trouwens ontwikkeld werd in het Amerikaanse leger, zijn echter een andere mening toegedaan. De headsets die momenteel op de markt gebracht worden, worden gekenmerkt door een lage resolutie van het beeldscherm. Deze lage resolutie vertraagt de manier waarop de consument de beelden te zien krijgt, en is verantwoordelijk voor de lag die de misselijkheid van de gebruiker veroorzaakt.

Terwijl er nu alles aan gedaan wordt om de prijs zo laag mogelijk te houden om de producten te kunnen promoten en verkopen, ligt hier juist de oorzaak van het probleem. Een hogere resolutie van het aangeboden beeld zou er namelijk meteen kunnen voor zorgen dat de gebruikerservaring erop vooruitgaat.

De problemen lijken nog lang niet van de baan.

Een hogere resolutie van het beeldscherm van de headsets is echter geen tovermiddel. Onderzoek toonde immers aan dat problemen zoals misselijkheid, duizeligheid en braakneigingen dan niet als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. De reden waarom mensen misselijk worden tijdens hun virtuele ervaring, is gerelateerd aan de manier waarop onze ogen en hersenen omgaan met het dieptezicht dat we nodig hebben om de virtuele realiteit zo echt mogelijk te ervaren. Om een lang verhaal kort te maken, het komt erop neer dat onze hersenen van slag raken door wat onze ogen te zien krijgen. Dit leidt tot een vorm van hallucinaties die ervoor zorgen dat we braakneigingen krijgen.

Kortom, een oplossing voor de misselijkheid bij het bekijken van virtuele beelden die heel echt lijken, is er nog lang niet. En dit verklaart dan weer waarom er stemmen opgaan die van mening zijn dat de virtuele headsets het best verboden kunnen worden. Zover zouden wij niet willen gaan, want zoals eerder gezegd: de techniek staat niet stil, en wordt steeds verder ontwikkeld.

Een oplossing voor de misselijkheid bij virtuele realiteit in zicht!

Onderzoekers kwamen erachter dat misselijkheid en braakneigingen bij het bekijken van virtuele realiteit vooral voorkomen bij het bekijken van bewegende beelden. Een team van wetenschappers van Columbia University hebben hier een oplossing voor bedacht. Hun research bracht aan het licht dat het inperken van het gezichtsveld van de drager van de headset van zodra deze bewegende beelden toont, tot minder misselijkheid en braakneigingen leidde.

Bij het beperken van het gezichtsveld is het belangrijk dat deze ingreep gebeurt op zulke wijze dat er afgestemd wordt op de snelheid van de bewegingen en de mate waarop de gebruiker zich draait of keert. Wanneer het gezichtsveld verkleind wordt van 120 tot 50 graden, worden de gevoelens van misselijkheid bij personen die ervoor vatbaar zijn, aanzienlijk minder.

Tegelijk hadden de proefpersonen trouwens niet in de gaten dat hun gezichtsveld kleiner was geworden. Wat deze kijkers te zien krijgen met behulp van deze techniek, kan het best vergeleken worden met wat je door een verrekijker te zien krijgt.

Het verrekijkergevoel als oplossing voor de misselijkheid die ervaren wordt bij het bekijken van virtuele realiteit.

De software die aan de Columbia University ontwikkeld werd, ontdekt wanneer de kijker een te groot verschil ervaart tussen wat hij of zij te zien krijgt aan bewegende beelden en wat er in werkelijkheid gebeurd. Op dat moment worden de verrekijkerbeelden langzaam en trapsgewijs geïntroduceerd.

Deze methode werd ondertussen uitgebreid getest en deze tests brachten aan het licht dat het misselijkheidsgevoel wel degelijk verminderde bij de overgrote meerderheid van de 24 tot 30 proefpersonen.

Nu dit duidelijk geworden is, is het tijd om een patent aan te vragen voor de nieuwe technologie die geschikt is voor de bekendste headsets die in de handel te verkrijgen zijn: Oculus Rift, Google Cardboard, HTC Vive en Playstation VR. Het patent werd ondertussen aangevraagd en wordt momenteel onderzocht. En dat is alleen maar goed nieuws voor wie lijdt aan misselijkheid bij het ervaren van virtuele realiteit.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.