Waarom eten we graag snacks na het uitgaan?

Iedereen heeft het ooit gedaan, nog even een kebab of gewoon een friet met mayonaise. Een vettige hap tijdens of na het stappen. We weten allemaal dat we dit beter niet doen, want dan raken we die extra kilo’s zeker niet kwijt, maar we doen het lekker toch. Zijn we ons wel altijd even bewust van de consequenties hiervan? En hoe komt dat nu juist, dat we zo’n zin hebben in een vette hap na het uitgaan en dat we die dan ook gaan halen.

Alcohol consumeren heeft meer gevolgen dan alleen in een uitgelaten stemming te komen. Het stimuleert namelijk ook nog de hypothalamus. Dit is een deeltje van onze hersenen dat er voor zorgt dat we bijvoorbeeld genoeg hebben na onze maaltijd of juist honger krijgen na een lange workout. Het regelt onder anderen ook de lichaamstemperatuur, de bloeddruk, de hartslag en de seksuele opwinding. Omdat de hypothalamus gestimuleerd wordt door alcohol, heb je dus het gevoel dat je honger hebt na een paar glaasjes, terwijl dat eigenlijk niet per se het geval is. Dan is er ook nog het feit dat we door alcohol vaker naar het toilet moeten en omdat we, als we uitgaan, er nu niet bepaald  bij stil staan om dan extra water te drinken, krijgen we een nadorst. In de hersenen lijkt die nadorst op honger. Dus gaan we dan maar naar de kebabzaak.

Dit is echter niet het hele verhaal. Alcohol bevat koolhydraten. Die zet het lichaam om in suikers die in het bloed terecht komen, wat zorgt voor een hoge bloedsuikerspiegel. De alvleesklier maakt dan insuline aan zodat de cellen van het lichaam die suikers kunnen opnemen en de bloedsuikerspiegel omlaag gaat. De bloedsuikerspiegel is dan ineens zo laag dat het lichaam weer behoefte heeft aan die koolhydraten. Ongezond voedsel dus. Vandaar dus de behoefte aan vettig eten bij het uitgaan. Natuurlijk is er ook het feit dat als we alcohol op hebben, onze grenzen wat vervagen en we sowieso sneller of gemakkelijker naar iets ongezonds grijpen, zonder dat we ons daar per se gelijk schuldig over voelen.

Dan is er nog een factor die meespeelt. Het lichaam beschouwt alcohol als vergif. Het gaat dan ook z’n uiterste best doen om het zo snel mogelijk uit je lichaam te krijgen. Hierdoor lopen andere taken vertraging op, zoals de taak van de alvleesklier om de bloedsuikerspiegel in balans te krijgen.

Maar wat gebeurt er nu na het eten van zo’n vettige hap? Sommige mensen hopen dat door het consumeren van (vettig) voedsel, ze een minder hevige kater krijgen. Ze gaan er vanuit dat het voedsel de alcohol opneemt waardoor het minder in het bloed terecht komt. Voor sommige mensen is dit ook nog een extra reden om een snack te eten na het uitgaan.

Hoe dan ook, we weten dat vettig eten ongezond is. Maar nu weten we ook waarom het extra onweerstaanbaar is bij het uitgaan. Misschien de volgende keer een appel meenemen. Of een zak worteltjes. Misschien ga je dan toch iets minder snel naar de frituur of de kebabzaak.

1 Reactie

  1. zouden we dus geen sushi willen eten na het uitgaan?

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.