Wat te doen bij obstipatie?

Obstipatie kan voor vervelende klachten zorgen. Denk aan bijvoorbeeld buikpijn. Een op de drie Nederlanders heeft wel eens last van obstipatie. Een moeizame stoelgang kan echter iedereen overkomen. De klachten verdwijnen vaak na een korte tijd en ook obstipatie zal na verloop van tijd verdwijnen. In veel gevallen wordt vezelrijke voeding, beweging en veel drinken aangeraden.

Wat te doen bij obstipatie?
Last hebben van obstipatie is enorm vervelend. Het kan namelijk diverse klachten met zich mee brengen. Klachten die mensen met obstipatie ervaren zijn onder meer buikpijn, een opgezwollen buik, een moeizame stoelgang en harde of droge ontlasting. Al met al is obstipatie erg vervelend en daarom wil men logischerwijs er graag weer vanaf.

Maar wat moet u nou precies doen bij obstipatie? Een belangrijke tip bij obstipatie is het eten van vezelrijk voedsel. Vezelrijk voedsel zorgt er voor dat de dikke darm geprikkeld wordt en daarmee de stoelgang verbeterd wordt. Bij vezelrijke voeding kun je denken aan roggebrood, bruinbrood, krenten en rozijnenbrood, gort, havermout, muesli en ga zo maar door. Ook voldoende drinken is erg belangrijk. Als u niet voldoende beweegt, is het ook aan te raden om te gaan bewegen.

Er zijn ook diverse producten die een laxerende werking hebben en dus kunnen helpen bij het bevorderen van de stoelgang. Dit zijn producten zoals onder andere karnemelk, yoghurt, stroop, ontbijtkoek en sinaasappelsap. Indien de klachten niet afnemen of verminderen met behulp van deze voedsel producten, is het mogelijk om een laxeermiddel in te nemen. Er zijn diverse soorten laxeermiddelen verkrijgbaar. Bij kinderen mag laxeermiddel alleen gebruikt worden in overleg met een arts.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.