Wat te doen bij verstopping?

Wanneer u last heeft van verstopping kan u kampen met uiteenlopende klachten. Deze kunnen erg vervelend zijn en veel mensen willen dit soort klachten dan ook liever voorkomen. Niet onlogisch, want onder meer buikpijn, een opgeblazen gevoel, pijn en winderigheid zijn onprettig. Gelukkig is een verstopping in de meeste gevallen maar tijdelijk. Belangrijk is om te weten wat nou de eventuele oorzaak zijn en wat u er tegen kunt doen

Ontstaan
Als eerst is het belangrijk om te achterhalen waardoor de verstopping is ontstaan. Dit kan door verschillende oorzaken komen. In een normale situatie verloopt het darmproces als volgt: wanneer u iets eet komt het in uw darmen terecht, het wordt vervolgens gekneed, verteerd en ingedikt. De dikke darm heeft vervolgens als werking om de ontlasting in de richting van de anus te duwen. Hierdoor voelt u de drang om te moeten poepen.

De meest voorkomende oorzaken van een verstopping zijn zoals eerder aangegeven te weinig vezelrijk voedsel, te weinig drinken of te weinig beweging. Hierdoor heeft de dikke darm moeite om de ontlasting naar voren te duwen. Dit zal ervoor zorgen dat het heel langzaam in de richting van de anus komt. Hierdoor blijft de ontlasting langer in de darmen zitten.

Naast de meest voorkomende oorzaken, zijn er ook nog andere oorzaken die voor een verstopping kunnen zorgen:
– door het niet naar de toilet gaan wanneer u drang voelt;
– spanning, drukte en afleiding;
– door het gebruik van bepaalde medicijnen;
– zwangerschap.

Wat nu?
Wellicht overweegt u om laxeermiddelen aan te schaffen. Dit is niet direct noodzakelijk. Het wordt zelfs afgeraden. Uw lichaam kan namelijk gaan wennen aan laxeermiddelen. Gebruik dit alleen wanneer u echt klachten ervaart of wanneer de verstopping langdurig aanwezig is. Uw voedingspatroon is een belangrijk onderdeel die voor een goede stoelgang zorgt. Daarnaast is het drinken van 1,5 tot 2 liter belangrijk.

Als u gezond eet, krijgt u namelijk genoeg vezels binnen. Vezels hebben als werking dat ze vocht vast houden in de darmen. Hierdoor krijgt u een zachtere ontlasting. Gezonde vezels zitten onder andere in volkorenbrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, groenten en fruit.

Naast het eten van gezonde voeding en voldoende drinken is bewegen ook belangrijk voor de stoelgang. Belangrijk is dat u ieder dag minimaal 30 minuten intensief beweegt. Loop bijvoorbeeld naar de supermarkt of ga op de fiets en laat de auto wat vaker staan. Door beweging gaan de darmen ook bewegen, hierdoor krijgt de ontlasting en zetje en komt het beter opgang. Als laatste is het belangrijk om altijd naar het toilet te gaan wanneer u drang voelt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.