Wat te doen tegen misselijkheid?

Misselijkheid is erg vervelend. Ondanks dat veel mensen rustig afwachten tot de misselijkheid weer weg is gezakt, kun je er ook wat tegen misselijkheid doen. Dit zorgt ervoor dat de klachten sneller zullen verdwijnen. Voor een uitgebreid overzicht van alle tips en trucs tegen misselijkheid, kun je ook de tips tegen misselijkheid raadplegen. Indien bijvoorbeeld een aandoening of alcoholgebruik ten grondslag ligt van de misselijkheid, is het beter de oorzaak aan te pakken. Mogelijke oorzaken van misselijkheid vind je hier.

In en uitademen

Het belangrijkste dat je tegen misselijkheid kunt doen is goed en rustig in en uitademen. Wordt de misselijkheid door angst opgewekt, dan is het belangrijk je angst onder controle te krijgen. Dat is erg lastig, maar wel belangrijk om dat vervelende misselijke gevoel aan te pakken. Door een angstig gevoel stijgt namelijk de hartslag en kan leiden tot een onregelmatige ademhaling. Dat komt de misselijkheid niet ten goede. Indien je leidt aan een angststoornis is het raadzaam hulp in te schakelen.

Gember tegen misselijkheid

Een goed huismiddel tegen misselijkheid is gember. Gember tegen misselijkheid wordt al decennialang voorgeschreven. Het wordt ook al eeuwenlang gebruikt in de Chinese geneeskunde. Ook schrijven huisartsen het veelvuldig voor aan zwangere vrouwen met misselijkheidssymptomen. Het is veilig, goedkoop en makkelijk te gebruiken. Lees meer over gember tegen misselijkheid.

Goed drinken

Het is ook belangrijk goed te blijven drinken. Helemaal wanneer misselijkheid gepaard gaat met braken. Het onvoldoende binnenkrijgen van vocht in combinatie met braken kan namelijk leiden tot uitdroging. Dit is zeer gevaarlijk. Met name heldere dranken zijn belangrijk zoals water, bouillon of thee.

Hoofd stilhouden

In geval van misselijkheid is het belangrijk het hoofd te stabiliseren. Dat wil zeggen, probeer het hoofd stil te houden. Door continue bewegingen van het hoofd kun je jezelf nog misselijker voelen en kan ook hoofdpijn ontstaan. Ga rustig zitten en houdt zoveel mogelijk de hoofd stil. Concentreer je daarnaast op het in en uitademen.

Frisse lucht

Je kunt misselijk worden door onvoldoende zuurstof of hoge temperatuur in huis bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je voldoende frisse lucht binnenkrijgt. Zet regelmatig een raam op een kiertje, zodat er frisse lucht binnenkomt. Ook wanneer misselijk gepaard gaat met griep is dit belangrijk. Meer over wat te doen bij griep lees je hier.

Medicijnen tegen misselijkheid

Er zijn in Nederland medicijnen tegen misselijkheid te vinden. Lange tijd was domperidon het nummer één medicijn tegen misselijkheid. Echter staat dit medicijn al lange tijd ter discussie en is het alleen op recept te verkrijgen. Een receptloos en veiliger medicijn is Iberogast. Dit medicijn heeft weinig tot geen wisselwerkingen met andere medicijnen en de bijwerkingen zijn nihil te noemen.

Indien je slecht enkele keren last hebt van misselijkheid is het veelal beter geen medicijn, maar een huismiddel te gebruiken tegen de misselijkheid. Voor een uitgebreid overzicht van tips tegen misselijkheid kun je de tips op deze website raadplegen.

22 Reacties

 1. Bedankt voor deze goeie tips. Ben zelf vaak misselijk maar sommige van deze tips werken echt. Als iemand anders nog goeie tips heeft zal hoor ik het graag.

  Antwoord
 2. Ik had er ‘snachts veel last van..
  zet een ventilator aan
  leg je kussen rechtop
  en een kruik

  Antwoord
  • Bedankt voor de tip Femke! Super

   Antwoord
 3. Ik heb nu al sinds ik voor het eerst ongesteld werd (2 maanden terug) heel vaak misselijk en duizelig en slaapproblemen, helpt dit hier ook voor

  Antwoord
  • Dit kun je best eens met je huisarts bespreken indien dit blijft. Bij het nemen van anticonceptiva waar de ongesteldheid wordt uitgesteld (zoals de pil), ben je natuurlijk gedurende die periode verlost van de misselijkheid. Hierdoor kun je dit beter inplannen.

   Antwoord
 4. Als ik misselijk ben ga ik met frisse lucht op mijn dekens liggen en dan mijn kussen recht en mijn hoofd stil houden. Dan zakt het snel en eenvoudig!

  Antwoord
 5. je adem zo lang mogelijk inhouden en dit een paar keer herhalen, op je linkerzij liggen en rustig ademhalen , rustig een
  slokje water drinken of cola. maar t beste , gewoon aan iets anders denken aan iets leuks wat je binnenkort gaat doen bijvoorbeeld en het zakt zo weg

  Antwoord
 6. Je kunt stil liggen, maar je kunt ook warme douche nemen, een kopje koffie, een kruik voor het slapen en natuurlijk frisse adem en veel drinken. Maar eigenlijk gaat het toch van zelf weg dus geen stress.

  Antwoord
 7. jadankje jongens! Ik was kotsmisselijk maar die in- en uitademen helpt echt! Bedankt!

  Antwoord
 8. Wat heerlijk al de opmerkingen over misselijkheid, dat vind ik nou chil aan Nederland

  Antwoord
 9. Geen van alle tips werken bij mij en ik heb t echt elke dag

  Antwoord
 10. Zoals iemand anders al zei: “Maak een kruik met heerlijk warm water en het is in 5 minuten over”!

  Antwoord
 11. Ik ben zelfs misselijk gedurende een intense verkoudheid. Ik eet weinig of kan niet echt stappen of ik voel mijn maag al keren.
  De ademhaling helpt meestal wel, maar dan moet het via de neus kunnen en dat is moeilijk met een zware sinusitis. Stomen werkte ook al niet, wel een douche vreemd genoeg, maar maar eventjes. Rusten helpt wel, maar de hele dag door is moeilijk ook.

  Antwoord
 12. Wat voor mij werkt is cola drinken en daarbij fantaseren over mijn ware liefde. Wat voor leuks we gaan doen. B.v.b de loterij winnen enzovoorts. Je voelt je gelijk beter.

  Antwoord
 13. Wtffff die adem halings ding werkt echt

  Antwoord
 14. Wat bij mij helpt is cola drinken en een dafalgan nemen of gewool rustig blijven ik heb het heel vaak en meestal begin in te panikeren

  Antwoord
 15. Ik ben òok misselijk maar bij mij komt dat ik zaterdag een halve fles chloor opgedronken heb en in het ziekenhuis zeiden ze dat ik daar nog last van kan hebben een aantal dagen zou dat het kunnen zijn ?
  En veel drinken is òok een goeie tip

  Antwoord
 16. Goede tip femke me dochter is misselijk en door de ventilator voelt ze zich een heel stuk beter dankje voor de tip.

  Antwoord
 17. wat mij wel eens helpt maar dat is vooral als mijn buik van streek is met de combinatie van misselijk is om een grote boodschap te doen op het toilet,

  en thee nemen, want dan zakt de misselijkheid ook vaak weg 😉

  Antwoord
 18. Soms komt misselijkheid door vermoeidheid. Slaapgebrek en stress en dan flinke inspanning is geen goede combinatie. Ik kon bovendien niet ventileren vanwege sloopactiviteiten naast mijn woning. Zal daardoor komen. Dank voor de tips!

  Antwoord
 19. Bij sommige mensen helpt het ook als je een koel element op je buik legt. En dan lekker op bed liggen met een raam open en houd je hoofd stil.

  Antwoord
 20. Huh werkt die adem rip ik heb geen kruik wat is het trouwens

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.