Wat is obstipatie?

Obstipatie, ook wel verstopping, is de medische term voor een vertraagde of moeizame stoelgang. Als u last heeft van een vertraagde stoelgang, bent u niet de enige. In Nederlander hebben er veel mensen last van hebben. Een op vijf Nederlanders heeft zelfs last van chronische obstipatie.

Mensen met obstipatie hebben last van een moeizame of vertraagde stoelgang. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten na verloop van tijd. Dit is niet in alle gevallen het geval. Bij sommige mensen kunnen de klachten langdurig aanwezig blijven of zelfs regelmatig terugkeren. Er kan sprake zijn van een serieus probleem en daarom is het noodzakelijk om dit te laten onderzoeken.

Iemand heeft obstipatie als hij of zij per week maar drie keer (of minder) ontlasting heeft of wanneer dit alleen lukt met veel moeite lukt, door bijvoorbeeld hard te persen. Hierdoor wordt obstipatie ook wel een moeilijke stoelgang genoemd.

De spijsvertering
Het spijsverteringskanaal is een belangrijk onderdeel van het menselijk lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat al het eten en het vocht dat men binnen krijgt verteerd wordt. Zodra het eten verteerd is wordt het doorgestuurd naar de endeldarm. Het eten wordt omgezet in ontlasting. Het is noodzakelijk dat ontlasting het lichaam verlaat. Wanneer voedsel te lang in de dikke darm aanwezig is, wordt er vocht aan onttrokken. Dit heeft als gevolg dat het lastiger wordt om te poepen. Het gevolg hiervan is verstopping, oftewel obstipatie.

Sommige mensen hoeven slechts drie keer week hun behoefte te doen, terwijl andere mensen meerdere malen op een dag naar het toilet gaan om de ontlasting kwijt te raken. Dit hoeft nog geen probleem te zijn. Pas wanneer er sprake is van verandering in het aantal keer naar het toilet gaan voor de grote boodschap en wanneer dit bepaalde klachten met zich meebrengt, kan dit duiden op een probleem.

Symptomen
Om te weten of u misschien last heeft van obstipatie is het handig om op de hoogte te zijn van de symptomen. Een aantal symptomen die kunnen voorkomen zijn: harde ontlasting, droge ontlasting, pijn bij ontlasting, aambeien, buikpijn en het hebben van een opgeblazen gevoel. Dit zijn de veel voorkomende klachten die ontstaan wanneer men last heeft van obstipatie.

Uiteraard is een ander veel voorkomend symptoom dat men maar een of twee keer per week ontlasting heeft. Hierbij moet wel bekeken worden of dit daadwerkelijk met de verstopping te maken heeft of omdat dit gewoon het ritme van een persoon is.

Oorzaken
Er zijn diverse factoren die obstipatie kunnen veroorzaken. Hoe obstipatie precies wordt veroorzaakt, verschilt vaak per persoon. Voorbeelden van oorzaken zijn verlamming van de darmspieren, zwangerschap, te weinig vezelrijk voedsel binnen krijgen, uitdroging van ontlasting in de dikke darm, een vernauwing in de darm, gebruik van opiaten en parasitaire infecties.

Iedereen heeft wel eens last van een moeilijke stoelgang, dit betekent echter niet direct dat er sprake is van obstipatie. Mochten de klachten langdurig aan blijven houden en niet vanzelf verdwijnen dan is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.