Bloedsuikerspiegel meten

Mensen met diabetes kunnen hun bloedsuikerspiegel laten meten in het ziekenhuis. Het is echter het beste om uw glucosegehalte dagelijks te meten. Van een te hoge of te lage bloedsuikerwaarde hoeft u namelijk niet altijd iets te merken. Door uw bloedsuikerspiegel te meten heeft u controle over uw diabetes en kunt u hier uw behandeling op aanpassen. U kunt thuis uw bloedsuikerspiegel meten met een bloedsuikermeter.

Hoe kunt u uw bloedsuikerspiegel meten?
Uw bloedsuikerspiegel meten is helemaal niet moeilijk. Het enige wat u hoeft te doen is een druppel bloed op het geprepareerde uiteinde van een teststrip aan te brengen. Doe dit wel altijd volgens de instructies. Een druppel bloed kunt u krijgen door met een naald in uw vingertop of oorlel te prikken. Nadat u de bloeddruppel heeft aangebracht, hoeft u enkel een paar seconden te wachten. Daarna kunt u uw bloedsuikerspiegel waarden aflezen aan de hand van de chemische reactie die verschijnt.

Wanneer kunt u het beste uw bloedsuikerspiegel meten?
Het glucosegehalte van uw bloed hangt onder andere af van het tijdstip waarop u heeft gegeten. Zo zult u vlak na het eten een hogere bloedsuikerwaarde hebben. U kunt het beste uw bloedsuikerspiegel meten op een nuchtere maag. Zorg er in ieder geval voor dat u het iedere dag rond hetzelfde tijdstip doet, bijvoorbeeld vlak voor de maaltijd.

Als u uw glucosegehalte meet om te bepalen wanneer u weer gaat eten of een dosis insuline zult nemen, kunt u het beste voor iedere maaltijd of voor iedere dosis uw bloedsuikerspiegel meten. Het is goed om uw bloedsuikerspiegel te meten voor iedere grote maaltijd, twee uur na het eten, voor het naar bed gaan en voor uw volgende dosis insuline. Meet ook altijd uw bloedsuikerwaarde als u denkt dat uw bloedsuikerspiegel te laag of te hoog is.

Waar moet u opletten bij het aanschaffen van een bloedsuikermeter?
Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten bloedsuikermeters te koop. Iedere meter zal uw bloedsuikerspiegel meten, maar ze verschillen in vorm en gebruiksgemak. Voor ieder persoon is een andere bloedsuikermeter de beste. Let bij de aanschaf van een bloedsuikermeter op nauwkeurigheid en gebruiksgemak. Kijk ook of het display gemakkelijk af te lezen is en of u garantie heeft. Als laatste kunt u ook nog letten op de technische vernuftigheden die de meter bezit.

Hoe kunt u een bloedsuikerprofiel aanmaken?
Een bloedsuikerprofiel kunt u aanmaken om het patroon van uw bloedsuikerspiegel waarden te zien. Dit kan zorgen voor waardevolle informatie waarop u uw behandelplan kan aanpassen. Hiervoor moet u uw bloedsuikerspiegel meten op dezelfde tijdstippen. Zo kunt u bijvoorbeeld uw bloedsuikerspiegel meten voor de hoofdmaaltijden, twee uur na de hoofdmaaltijden, bij bedtijd en rond drie uur ’s nachts doen.

Zorg er wel voor dat u enige regelmaat heeft in uw dagelijks leven, zodat de hoofdmaaltijden (en daarmee ook de bloedsuikermetingen) iedere dag op ongeveer dezelfde tijdstippen plaatsvinden. Als u precies wilt weten hoe vaak u een profiel zou moeten maken, kunt u dit het beste bespreken met uw diabetes zorgteam of uw arts.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.