Huidirritatie

Huidirritatie kan heel vervelend zijn en we willen er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Maar als u wilt weten wat de beste behandeling is voor de huiduitslag, zult u er eerst achter moeten komen wat de oorzaak is. Huidirritatie kan worden veroorzaakt door allergische reacties, beten, uitdroging en wrijving.

Allergische reacties
Een allergische reactie ontstaat door overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Als u in aanraking komt met deze stof, kan er op dat deel van de huid huidirritatie ontstaan. Bij hooikoorts bent u allergisch voor de prikkende pollen van bomen, planten of grassen en met huisstofmijtallergie krijgt u huiduitslag van de uitwerpselen van de huisstofmijt.

Als uw baby luiereczeem heeft kan zijn huid gaan irriteren door het dragen van een luier. Iemand met netelroos krijgt bulten op zijn huid als hij in aanraking komt met bepaalde stoffen of warmte of kou en met strophulus krijgt u een allergische reactie van insectenbeten. Als u een zonneallergie heeft, ontstaan er rode vlekken op uw huid bij blootstelling aan de zon.

Zoals u ziet zijn er diverse huidirritaties die ontstaan door een allergische reactie, maar er zijn er nog meer. Van veel huidaandoeningen is niet precies vastgesteld waardoor ze ontstaan, maar meestal weten we wel dat in sommige gevallen allergische reacties een rol spelen.

Beten
Iedereen heeft wel eens huiduitslag gekregen als gevolg van een beet van een dier. We weten allemaal dat we van beten van kwallen, muggen, vlooien en wespen huiduitslag kunnen krijgen. Dit geldt natuurlijk ook voor steken van bijen en hommels. Als deze dieren ons bijten of steken, laten ze meteen wat gif achter in ons lichaam. Hierdoor ontstaat dan een huidirritatie. Maar ook beten van honden en katten kunnen voor huiduitslag zorgen. Onze huid wordt natuurlijk beschadigd door zo’n beet, maar daarnaast kan het ook nog gaan ontsteken.

Uitdroging
Sommige mensen hebben last van een droge huid, waardoor er een huidirritatie met schilfers en jeuk kan ontstaan. Het kan ook voorkomen dat er als gevolg van uitdroging craquelé-eczeem op de huid ontstaat. Hierbij is de huid schilferig gebarsten met een lichtrode kleur en het zal waarschijnlijk jeuken. Ook kunnen er huidkloofjes ontstaan die meestal pijnlijk zijn en kunnen gaan bloeden.

Wrijving
Door wrijving met andere oppervlakken kunnen er meerdere vormen van huidirritatie ontstaan. Zo kunt u blaren, eelt of likdoorns krijgen als u veel loopt of met uw handen werkt. Schaafwonden kunnen ontstaan door uw huid te schaven langs een oppervlak en liplik eczeem ontstaat op de huid van en rond de lippen door het likken van de lippen. Een andere huidirritatie is tepelkloven dat ontstaat door het geven van borstvoeding. De meeste huidirritaties die ontstaan als gevolg van wrijving kunnen pijn doen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.