Het meten van je bloedsuiker zonder te prikken, hypermodern?

diabetes meettoestelWe weten allemaal dat de technologie voortdurend in ontwikkeling is. Veranderingen gebeuren steeds sneller en producten van de toekomst lijken zo dichtbij. Dit geldt ook voor het onderwerp van diabetes. Wetenschappers staan niet stil. Er lopen constant onderzoeken en wetenschappers zijn steeds opzoek naar nieuwere en betere manieren om je bloedsuikerspiegel te meten.

De huidige methode: de diabetesprik

Op het moment halen de meeste diabetespatiënten hun informatie uit de zogenoemde vingerprik. Dit bestaat uit een bloedsuikermetertje waar je dan een teststrip in plaatst. Er is een speciale naald waarmee je moet prikken om een druppeltje bloed te krijgen. Dat bloed hou je dan tegen de teststrip. Na enkele seconden kan je dan de bloedsuikerwaarde aflezen op het metertje in mmol/l.

Er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Je moet bijvoorbeeld altijd eerst je handen wassen. Suiker van bijvoorbeeld appels kan aan je handen blijven plakken en een vertekenend beeld geven waardoor dingen fout kunnen gaan.

Aan deze methoden zijn genoeg nadelen verbonden. Het grootste nadeel voor de meeste mensen is dat de vingertoppen heel broos worden omdat er constant in geprikt moet worden. Ook kan er eelt op de vingers ontstaan hierdoor. En 4-5 keer per dag met een naald in je vinger prikken klinkt sowieso niet echt als muziek in de oren voor de meeste mensen. Het prikken in de vinger is natuurlijk ook een momentopname en maar een hele korte. Ook dit wordt met de nieuwe methodes aangepakt.

Is pijnloos je glucose meten in de toekomst mogelijk?

Zo is er Freestyle Libre. Dit is een draagbare glucosemeter die deze problemen al uit de lucht haalt. Dit is een sensor die je om de twee weken in je arm plaatst. Het idee is vergelijkbaar met een soort sticker ter grootte van een twee euro muntstuk. Deze plak je tussen je elleboog en je schouder. Je draait de sensor in een ander apparaatje en door dan veel druk op je arm uit te oefenen schiet er dan een soort metalen draadje/naald in je arm.

Gebruikers melden dat je er nauwelijks iets van voelt, behalve dan dat het een klein beetje pijnlijk kan zijn vanwege de druk die je moet uitoefenen op je arm om de sensor op te plakken. Nu komt natuurlijk de truc, het meten zelf. Ongeveer een uur na het aanbrengen, is de sensor gereed voor metingen. Bij de sensor komt een scanner (vergelijkbaar met een mini telefoon).

Als je wilt weten hoeveel je bloedsuiker bedraagt, hoef je alleen maar de scanner langs de sensor te halen en binnen een seconde verschijnt je bloedsuikerwaarde op het scherm. Het is dus veel gemakkelijker en aangenamer om je bloedsuikerspiegel te meten. Hierom ook dat mensen het veel vaker meten, wat hypoglycemie vermijdt. Ze zeggen dat de levensbedreigende vorm van hypoglycemie met wel 50% daalt.

Professor Jan Bolinder: “Hypoglycemie is de belangrijkste reden waarom patiënten met diabetes de glucosespiegel optimaal moeten monitoren. Bovendien kan hypoglycemie niet alleen leiden tot fatale gevolgen, maar kan het ook de kosten in gezondheidszorg aanzienlijk verhogen.”

Maar het wordt beter. Niet alleen kan je hiermee heel gemakkelijk je bloedsuikerspiegel meten, maar het geeft je ook een curve van hoe die de afgelopen acht uur is geweest. Dit is handig omdat je er dan veel meer zicht op hebt en je het dan beter kan controleren en zelfs voorspellen. Ook kun je zien hoe je bloedsuikerspiegel was tijdens je slaap.

Volgens een van de gebruikers hiervan komt hier nog een extra voordeel bij kijken. Zij zegt namelijk dat haar man haar vroeger moest wakker maken als hij merkte dat ze begon te zweten. Dit kan een teken zijn van een bloedsuikerspiegel die uit balans is. Nu kan hij haar gewoon laten liggen, met de scanner kijken of de waardes oké zijn of niet, en dan beslissen of hij haar wakker moet maken of niet.

Het is zelfs zo dat men bezig is een variant op deze sensor te maken die de juiste hoeveelheid insuline zelf inspuit via micronaalden op een soort pleister.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Nog fijn om te weten is dat je met deze sensor gewoon in bad of in de douche kan. Men raadt wel aan dat als je op vakantie gaat of je zou veel gaan zwemmen, om dan over te stappen op de “ouderwetse” vingerprik.

Een ander ding om rekening mee te houden, het is nog steeds een nieuwe techniek. Het is iets waar je vertrouwen in moet krijgen als gebruiker. Bij de sensor komen nog altijd een paar teststrips voor het geval dat je de sensor niet helemaal vertrouwt, je nog steeds een vingerprik kunt doen. De naald van de sensor zit ook in het onderhuids vocht van de bovenarm waardoor het niet altijd net zo nauwkaurig is als de vingerprik. Soms komt de sensor ook een beetje los bij mensen. Enkele gebruikers losten dit al op door een sportbandje om de sensor te plaatsen.

Binnenkort meet je je bloedsuikerspiegel zelfs zonder contact

Dan is er nog een nieuwe opkomende techniek. Japanse wetenschappers hebben een manier gevonden om met infraroodstralen de bloedsuikerspiegel te meten. De infraroodstralen zouden op de binnenkant van de lip geschenen worden. Men kiest voor de lippen omdat die infraroodstralen beter absorberen dan de huid.

Amerikaanse wetenschappers hebben dan ook een techniek met lichtsgolven ontwikkeld die geintegreerd kan worden in smartwatches, of zorgwearables. Door bepaalde lichtgolven uit te zenden, kan het systeem de bloesuikermoleculen apart zien van andere moleculen. Dit zou dan ook een nauwkeurige meting geven. Het zou ook constant kunnen meten, wat dan dezelfde voordelen zou hebben als Freestyle Libre, zoals eerder besproken.

Zo ziet u maar, de wetenschap staat op geen enkel vlak stil.

4 Reacties

 1. freestyle zit met zn waarden ongeveer 50 punten lager dan vingerprik gecontroleerd toen ik in ziekennhuis lag

  Antwoord
 2. Wat ik niet begrijp is dat wanneer ik een vingerprik doe, ik terecht kom bij iets tussen de 6,x en de 10,x. 50 punten lager zou dan betekenen dat ik met freestyle op een negatieve waarde zou uitkomen. Kennelijk werken we hier niet met dezelfde meet-eenheden.

  freestyle zit met zn waarden ongeveer 50 punten lager dan vingerprik gecontroleerd toen ik in ziekennhuis lag

  Antwoord
  • Er zijn twee soorten meeteenheden voor bloedsuikerspiegel.
   Nederland gebruikt milimol per liter.
   Oa. Duidsland en oostenrijk gebruiken miligram per deciliter.
   Omrekenen door te vermenigvuldigen of delen door 18.
   Dus 9 mmol/l is 162 mg/dl.
   50 punten lager zou dus 112 zijn. En dus 6,2 mmol/l aangeven.

   Antwoord
 3. De freestyle geeft aan wat de waarde waren een half uur geleden vandaar de verschillende waarden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.