Misselijk worden door geluid

Misschien heb je het weleens gehad: je bent flink aan het genieten van een concert als je plots een misselijk gevoel bekruipt. Alcohol kan het niet zijn, want je bent de Bob. Waardoor komt het dan? Bepaalde geluidsgolven kunnen er voor zorgen dat je misselijk wordt.

In je oor zit je evenwichtsorgaan en dat kan uit balans raken. Bijvoorbeeld door een virusinfectie. Als je evenwichtsorgaan uit balans raakt voel je je een beetje misselijk. Hij kan ook uit balans raken door extreem hard lawaai. Hard lawaai tast het binnenoor namelijk aan, waar het evenwichtsorgaan zit. Vooral door het geluid van een bass, wat erg laag is, kun je misselijk worden. Waarschijnlijk bevind je je in een donkere ruimte, waar je ogen zich maar lastig kunnen focussen. Daar word je nog draaieriger van.

Als dit maar één keer voorkomt, is er waarschijnlijk niets aan de hand. Je moet er dan gewoon voor zorgen dat je van te voren genoeg eet en drinkt. Ook kun je een reispilletje nemen.

De ziekte van Ménière

Er zijn ook aandoeningen aan het binnenoor die ervoor zorgen dat je misselijk wordt, zoals de ziekte van Ménière. Die ziekte van Ménière is chronisch en veel patiënten kampen met duizeligheidsaanvallen. Je kunt eigenlijk niets meer, enkel in bed liggen en wachten tot de aanval overgaat. Sommige mensen krijgen een aantal aanvallen over een korte tijdsspanne, maar anderen krijgen een aantal keer per jaar een aanval. Ze kunnen zich ook afwisselen met jaren van rust.

De oorzaak van Ménière is – ondanks jarenlang onderzoek – nog niet duidelijk. Een genezing is dus niet mogelijk. Er zijn wel medicijnen die de misselijkheid tijdens een aanval kunnen verminderen.

Hyperacusis

Bij Hyperacusis ervaar je een abnormale gevoeligheid voor harde geluiden, wat gepaard kan gaan met draaierigheid of misselijkheid. De gewoonste geluiden klinken heel erg hard, waardoor het leven vaak ondraaglijk wordt. Veel patiënten hebben ook last van oorsuizen, druk in het oor, oorpijnen en wisselende kaakpijnen. De ziekte heeft verschillende triggers, waaronder de ziekte van Ménière. Maar ook langdurige blootstelling aan een te hoog geluidsniveau kan Hyperacusis veroorzaken.

Misselijkheid kan dus ernstige oorzaken hebben en er moet niet te licht over worden gedacht. Kies daarom ook de juiste zorgverzekering die bij je past, dan kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.