Nekhernia

Veel mensen hebben regelmatig last van hun nek. De nek is dan ook een erg gevoelig onderdeel van het menselijk lichaam. Gelukkig is er in de meeste gevallen sprake van een onschuldige nekpijn en verdwijnen de klachten na een aantal dagen weer. Er kan ook sprake zijn van een nekhernia

Wat is een nekhernia?
Een nekhernia, ook een Hernia Nuclei Pulposi genoemd, is een vervelende aandoening dat veel pijn met zich mee kan brengen. Bij een hernia is er sprake van een uitstekende tussenwervelschijf. Dit kan er voor zorgen dat dit tegen aan zenuw aan drukt, of zelfs de zenuw bekneld. Dit heeft als gevolg dat er pijn (kan) ontstaan. Deze pijn bevindt zich uiteraard in de nek maar kan ook uitstralen naar andere lichaamsdelen.

De wervelkolom
Het menselijk lichaam bevat allerlei belangrijke onderdelen. Een voorbeeld hiervan is de wervelkolom. Deze bestaat in totaal uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, het staartbeen en het heiligbeen. Al deze wervels worden van elkaar gescheiden door het zogeheten tussenwervelschijf. Doordat deze wervels van elkaar gescheiden worden kan een mens vrij bewegen. Wanneer er sprake is geweest van een zware overbelasting kan de omhulling scheuren en kan er een stukje uitsteken. Dit kan dus ook het geval zijn bij een nekhernia.

Klachten en symptomen
Het bekendste symptoom van een nekhernia is uiteraard de vervelende pijn dat het met zich mee kan brengen. Daarnaast kunnen er klachten ontstaan zoals tintelingen, gevoelsvermindering en krachtverlies. Oorzaken van het ontstaan van een nekhernia kunnen zijn slijtage en meestal overbelasting. Indien men last krijgt van deze symptomen is het van belang om contact op te nemen met een arts. Aan de hand van een MRI-scan of CT-scan kan er worden bekeken of er daadwerkelijk sprake is van een nekhernia. Daarnaast kan er precies worden bekeken waar de slijtage of de beschadiging plaats vind.

Behandelingen
Over het algemeen genezen nekhernia’s met een beetje hulp vanzelf. Denk hierbij aan rust en het doen van oefeningen. Indien dit niet het geval is kan er altijd nog gekozen worden voor de optie een nekhernia operatie. Deze methode wordt echter niet zomaar uitgevoerd. Als eerst zal er met rust en de juiste fysiotherapie worden gekeken of dit bevorderend is voor de nekhernia. In de meeste gevallen is dit wel het geval en geneest men na verloop van tijd van de nekhernia. Er wordt pas gekozen voor een nekhernia operatie indien alle andere behandelingen niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Nekhernia operatie
Een nekhernia operatie kan op twee verschillende manieren worden uitgevoerd. Namelijk via de achterkant en via de voorkant. Daarbij kan er keuze worden gemaakt uit drie operatie opties. De tussenwervelschijf kan worden vastgezet, de tussenwervelschijf verwijderen of gebruik maken van een discusprothese. Per situatie zal worden bekeken welke opties en methodes gebruikt zullen worden. Deze operaties, die uitgevoerd worden door neurochirurgen, vinden jaarlijks circa 10.000 keer plaats.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.