Oorzaken obstipatie

Obstipatie wordt in de volksmond ook wel verstopping of een moeilijke stoelgang genoemd. Obstipatie kan vervelende klachten met zich meebrengen. Obstipatie kan zowel tijdelijk als chronisch aanwezig zijn. Bij tijdelijke obstipatie is zijn de klachten vaak binnen twee weken weer verdwenen en bij chronische obstipatie keert obstipatie telkens terug.

Obstipatie is iets wat bij veel Nederlanders voorkomt. In de meeste gevallen hoeft u zich niet direct zorgen te maken als u één van de symptomen herkent. Wel is het in veel gevallen noodzakelijk om iets te doen aan het voedingspatroon. Bij langdurige of ernstige klachten is het verstandig om een huisarts te contacteren.

Oorzaken obstipatie
De oorzaken van obstipatie verschillen per persoon. Daarnaast verschilt het ook wanneer u direct een arts moet bezoeken en wanneer u eerst naar bijvoorbeeld uw levensstijl moet kijken. Qua oorzaken maken men onderscheid tussen tijdelijke obstipatie en chronische obstipatie. Vaak kunt u obstipatie zelf oplossen door meer te bewegen, meer te drinken of vezelrijke voeding te eten.

Oorzaken van obstipatie:
– te weinig drinken;
– onvoldoende lichaamsbeweging;
– te weinig vezelrijke voeding;
– medicijnen zoals antidepressiva, morfine (achtige) medicijnen, plaspillen;
– spanning;
– aanleg;
– zwangerschap;
– het toilet niet bezoeken wanneer u aandrang voelt.

Wat ook belangrijk is om te weten, dat u niet te veel aandacht aan de obstipatie moet schenken. Als u te veel bezig bent met uw stoelgang, zal dit er juist voor zorgen dat het nog moeilijker gaat. Natuurlijk moet u het niet verwaarlozen en bij buikpijn of druk in de buik is een bezoek aan de huisarts het beste. Maar wanneer u te veel aandacht schenkt aan de klachten, kan dit een negatieve werking hebben. U kunt dan in een vicieuze cirkel terecht komen en deze moet u proberen te voorkomen door tijdig maatregelen te nemen.

Kortdurende obstipatie
Wanneer u ineens last krijgt van een verstopping of een moeilijk stoelgang, hoeft u zich zoals eerder aangegeven niet direct zorgen te maken. Het kan namelijk gebeuren dat u door omstandigheden een andere stoelgang heeft. Kortdurende obstipatie treedt voornamelijk op wanneer er veranderingen optreden in het lichaam, het lichaam moet zich namelijk aan gaan passen aan de nieuwe situatie. Veranderingen kunnen onder andere zijn: een ander voedingspatroon, zwangerschap, ziekte met verplichte bedrust of tijdens de eerste dagen wanneer u op reis bent.

Chronische obstipatie
Wanneer de klachten steeds terugkomen, kan dit duiden op iets anders. Het is dan belangrijk om er achter de oorzaak te komen. Wellicht dat u verkeerd eet, te weinig beweegt of te weinig drinkt. Chronische obstipatie kan ook ontstaan door bepaalde ziektes, zoals een aandoening aan de darmen, suikerziekte of een minder werkende schildklier. Daarnaast kunnen bepaalde medicijnen ook de obstipatie veroorzaken.

2 Reacties

  1. Geachte Lezer(es),

    Na een ziekenhuis opname krijg ik permanent medicijnen voorgeschreven. Voor het gebruik van deze medicijnen had ik nooit met de stoelgang problemen. Het is duidelijk, dat er een verband is.
    In uw artikel lees ik daar helaas niets over.
    Op aanraden van een vriend, die hier ook problemen mee heeft, eet ik om de paar dagen gedroogd fruit, dat ik een nacht in water zet en de volgende dag een kwartiertje kook. Dat helpt in ieder geval goed, maar ik weet niet of ik verstandig bezig ben.

    Vriendelijke groet,

    Werner Gerth

    Antwoord
    • Beste Werner,

      Is de behandelende arts (of huisarts) op de hoogte van de problemen?
      Soms is het mogelijk om een ander geneesmiddel (met gelijke werking) voor te laten schrijven met andere of minder bijwerkingen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.