Atopisch eczeem

Eczeem is een huiduitslag waarbij een ontstekingsreactie optreedt. Veel voorkomende symptomen zijn een rode huiduitslag met blaasjes, jeuk en schilfering. Atopisch eczeem is een vorm van eczeem die vaak voorkomt.

Waardoor wordt atopisch eczeem veroorzaakt?
We weten niet precies wat de oorzaken van atopisch eczeem zijn, maar er zijn wel vermoedens. Zo wordt gedacht dat een verstoorde barrièrefunctie van de huid een grote rol speelt. Daarnaast zouden andere factoren als erfelijkheid en allergieën het ontstaan van atopisch eczeem kunnen beïnvloeden.

Wat zijn de symptomen?
Bij atopisch eczeem treedt er een huiduitslag op die erg kan jeuken. Deze huiduitslag is rood van kleur en kan schilferen. Het kan voorkomen dat er vochtblaasjes ontstaan op de huiduitslag. Meestal zult u tevens last hebben van een droge, ruwe huid.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
Een arts kan vaak heel gemakkelijk de diagnose atopisch eczeem stellen. Hij zal u vragen stellen over de symptomen en de huiduitslag bekijken. Soms zal een arts daarnaast een allergie-onderzoek willen doen. Hierbij worden bepaalde stoffen waarvoor u allergisch zou kunnen zijn in de huid gespoten.

Er wordt gekeken of er daarna een allergische reactie ontstaat. Een allergie-onderzoek kan ook worden gedaan door middel van een bloedonderzoek. De arts kijkt dan of er antistoffen tegen bepaalde allergenen in het bloed aanwezig zijn.

Hoe wordt atopisch eczeem behandeld?
De oorzaak van atopisch eczeem is niet helemaal duidelijk, waardoor de behandeling niet bestaat uit het bestrijden van de oorzaak. Dit betekent dat enkel de symptomen van atopisch eczeem kunnen worden bestreden. Door het eczeem in te smeren met een zalf of crème met corticosteroïden, tacrolimus of pumecrolimus kunnen de symptomen worden verminderd.

Als het atopisch eczeem ernstig is, zal een arts vaak tabletten met prednison of ciclosporine voorschrijven. Soms ontstaat er een huidinfectie als gevolg van atopisch eczeem. Dit kan worden behandeld met een schimmeldodend middel of een antibioticum.

Wat kunt u zelf doen tegen atopisch eczeem?
Bij atopisch eczeem kunt u het beste eerst kijken of dit het gevolg is van een allergische reactie. Als dit het geval is, kunt u proberen het allergeen daarna zoveel mogelijk te vermijden. Ook is het goed om irritatie van het eczeem te voorkomen door geen knellende of wollen kleding te dragen.

Het is tevens beter als het eczeem niet in aanraking komt met agressieve stoffen. Zorg er daarnaast voor dat u het eczeem goed schoon houdt, zodat er geen infecties kunnen ontstaan. Als laatst is het goed om stress te vermijden en niet te krabben.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.