Bloedsuiker prikken

Bloedsuiker prikken met een bloedsuikermeter kunt u gemakkelijk zelf thuis doen. Hierdoor hoeft u niet steeds langs een arts en kunt u dagelijks een paar maal de waarden van uw bloedglucosespiegel meten. Ook is het mogelijk om van de metingen een dagcurve kunt maken, waardoor u aan waardevolle informatie over uw ziekte kunt komen.

Voorbereidingen voor het prikken
Het is van belang dat u voor het bloedsuiker prikken uw handen goed wast met water en zeep, want het zou zomaar kunnen dat er nog wat suiker aan uw handen zit. Als dit het geval is, zal de uitslag van de test niet meer betrouwbaar zijn. Na het wassen van uw handen dient u de prikken klaar te leggen en als laatste de meter zelf.

Hoe kunt u uw bloedsuiker prikken?
Bloedsuiker prikken is helemaal niet moeilijk. Het enige wat u hoeft te doen is het apparaat tegen uw vingertop te houden. Er schiet dan vanzelf een kleine naald in de vinger wat wel even pijn kan doen. Het is het beste om aan de zijkant van uw vinger te schieten en de eerste druppel bloed te gebruiken voor de meting. Gebruik echter niet de eerste druppel als uw vingertop niet schoon is.

Na het prikken brengt u de bloeddruppel aan op het geprepareerde gedeelte van de teststrip. Met behulp van de bloedsuikermeter kunt u daarna de teststrip aflezen. Gooi de kleine naald na gebruik direct weg in de naaldencontainer, want u dient een naald slechts een keer te gebruiken.

Wanneer kunt u het beste uw bloedsuiker prikken?
Uw bloedsuiker prikken kunt u de gehele dag door op verschillende momenten doen. Het is wel het beste om het glucosegehalte niet direct na het eten te meten, want dan is de uitslag meestal niet geheel berouwbaar. Veel mensen meten hun bloedsuiker dan ook op een nuchtere maag. Het is echter nog beter om het de gehele dag door steeds op dezelfde momenten te meten. Zo kunt u precies zien hoe uw ziekteverloop is.

Een dagcurve maken
Om het verloop van uw ziekte precies bij te houden kunt u het beste een dagcurve maken. De meeste artsen staan hier ook achter en zullen voorstellen om samen een dagcurve te maken. U zult dan op regelmatige tijden uw bloedsuiker prikken en de waarden bijhouden. Op deze manier kunt u achter het verloop van uw ziekte komen en hiervoor samen met uw arts een behandelplan opstellen.

Om een dagcurve te maken dient u een aantal malen per dag op regelmatige tijden uw glucosegehalte te meten. De beste tijden voor het bloedsuiker prikken zijn voor de hoofdmaaltijden, twee uur na iedere hoofdmaaltijd en voor bedtijd. Hier zal uw behandeld arts u waarschijnlijk ook op wijzen. Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat het daarnaast ook goed is om uw bloedsuikerspiegel midden in de nacht te meten, zodat u kunt zien of u ’s nachts misschien ook last heeft van een te lage of te hoge bloeddruk.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.