Constipatie

Als u last heeft van constipatie bent u niet de enige. Veel Nederlanders hebben te maken met verstopping van de darmen. Als u last heeft van constipatie betekent dit dat u minder dan drie keer per week ontlasting produceert. Vrouwen en oudere mensen hebben over het algemeen vaker last van constipatie.

Constipatie
Allereerst is het belangrijk om te weten dat een ontlastingspatroon bij iedereen anders is. Zo is voor de ene persoon elke dag naar het toilet gaan voor een grote boodschap normaal, terwijl een ander persoon om de dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap.

Bij constipatie kunt u het gevoel hebben dat u naar het toilet moet, maar eenmaal u in het toilet bent geen ontlasting kunt produceren. Dat komt omdat de ontlasting hard en droog is. Hierdoor gaat het er veel moeizamer eruit. Harde ontlasting is meestal de oorzaak van constipatie.

Oorzaak
De oorzaak van constipatie zijn meestal verkeerde leefgewoonten. Om een goede ontlasting te hebben en te behouden is het belangrijk om voldoende vezels te eten, genoeg water te drinken en daarnaast minimaal een half uur per dag te sporten. Deze (kleine) aanpassingen zijn meestal afdoende om constipatie tegen te gaan.

Als u de drang voelt dat u naar het toilet moet voor een grote boodschap, negeer dit gevoel dan zeker niet. Door het uitstellen van een grote boodschap ontstaan er verstoppingen. Daarnaast is het eten van te veel zuivel ook de oorzaak van constipatie. Stress heeft ook geen positief effect op uw stoelgang.

En u zult het wellicht niet zeggen, maar ook een vakantie kan er voor zorgen dat u te maken krijgt met constipatie. In een vliegtuig of auto zit u immers veel stil. Door het onderweg eten van snacks of vliegtuigmaaltijden verandert het eetpatroon, wat constipatie tot gevolg kan hebben. Als laatste kan het ook komen doordat u bepaalde medicijnen slikt of lijdt aan ziekte.

De volgende klachten kunnen wijzen op constipatie:
– u raakt minder ontlasting kwijt dan gewoonlijk;
– uw ontlasting is harder en droger dan normaal;
– u heeft het gevoel na een grote boodschap dat u nog niet alles kwijt bent;
– een opgeblazen gevoel in uw buik;
– u heeft geregeld last van winderigheid;
– u heeft regelmatig last van buikpijn;
– door het harde persen kunnen er aambeien ontstaan.

Constipatie tegengaan
Allereerst hoeft u zich niet direct zorgen te maken wanneer u last heeft van constipatie. Als u de oorzaak weet of denkt te weten, dan is het een kwestie van het aanpakken van de oorzaak. Daarbij kan het zoals aangegeven gaan om veel verschillende oorzaken.

Bij het tegengaan van constipatie kunt u het volgende doen:
– wanneer u veel zuivel eet of drinkt, probeer dit dan te minderen;
– een toiletbezoek voor een grote boodschap, niet op te houden;
– drink voldoende, maar het overmatig drinken van cafeïne-houdende of alcoholische dranken is niet aan te raden;
– eet vooral vezelrijke voeding, gevarieerd eten is daarnaast ook belangrijk;
– drink dagelijks minimaal 1,5 liter.

Als de genoemde tips geen effect sorteren, u zich zorgen maakt of wanneer u last hebt van ernstige klachten, dan kunt u het best langsgaan bij een dokter. Een dokter kan laxerende geneesmiddelen voorschrijven. Voor langer gebruik zijn deze echter niet aan te raden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.