Eczeem

Eczeem is een algemene naam voor verschillende huidirritaties die zijn ontstaan als gevolg van een ontsteking. Deze ontsteking wordt meestal veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen. De meest kenmerkende symptomen van eczeem zijn een rode huiduitslag en erge jeuk. Er zijn meerdere soorten eczeem die verschillende oorzaken hebben.

Atopisch eczeem

Oorzaken & symptomen
Het is niet precies bekend waardoor atopisch precies ontstaat. Vrijwel zeker is dat er bij mensen met atopisch eczeem iets mis is met de barrièrefunctie van de huid. Ook wordt gedacht dat erfelijke factoren en allergieën (met name voedselallergieën) iets met het ontstaan van atopisch eczeem te maken hebben.

Als u atopisch eczeem heeft, zult u last hebben van een droge, ruwe huid met een rode huiduitslag die kan schilferen. Bij sommige mensen zullen er blaasjes ontstaan en er kan vocht worden afgescheiden.

Behandeling
Er zijn geen medicijnen die de oorzaken van atopisch eczeem aanpakken, maar de verschijnselen kunnen wel worden verminderd met bepaalde middelen. Zo kunt u een zalf of crème met corticosteroïden, pimecrolimus of tacrolimus op de huid smeren om de symptomen te verminderen. Bij ernstig atopisch eczeem worden vaak tabletten met ciclosporine of prednison voorgeschreven. Als er een infectie is ontstaan, kunt u een antibioticum of een schimmeldodend middel gebruiken.

Contacteczeem

Oorzaken & symptomen
Contacteczeem is er in twee typen. Het eerste type ontstaat als gevolg van een allergische reactie en het andere type wordt veroorzaakt door irritatie van de huid door agressieve stoffen. Bij contacteczeem ontstaat er een rode huiduitslag op het deel van de huid dat in contact is gekomen met een allergeen of een agressieve stof. Deze huiduitslag jeukt en bestaat uit plekjes, bultjes, schilfers en blaasjes.

Behandeling
De symptomen van contacteczeem kunnen net als bij andere soorten eczeem worden bestreden met een crème of zalf met corticosteroïden. Als het contacteczeem ernstig is, kan een arts tabletten met prednison of ciclosporide voorschrijven.

Dyshidrotisch eczeem

Oorzaken & symptomen
Dyshidrotisch eczeem wordt waarschijnlijk veroorzaakt door contact met uitdrogende of irriterende stoffen. Het kan echter ook voorkomen dat het ontstaat als gevolg van een schimmelinfectie. In de meeste gevallen speelt stress ook een rol. Dyshidrotisch eczeem komt voornamelijk voor op handen en voeten. De klachten zijn een rode huiduitslag met blaasjes, schilfering en jeuk.

Behandeling
Een arts schrijft bij dyshidrotisch eczeem meestal een crème of zal met corticosteroïden voor. In sommige gevallen wordt een teerzalf voorgeschreven.

Dermatitis herpetiformis

Oorzaken & symptomen
Dermatitis herpetiformis wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van erfelijke factoren en een overgevoeligheid voor gluten. De huiduitslag bestaat voornamelijk uit blaasjes en blaren en kan erg jeuken.

Behandeling
Bij dermatitis herpetiformis wordt meestal dapson voorgeschreven. Dit is een antibioticum dat ontstekingsremmend werkt.

Hypostatisch eczeem

Oorzaken & symptomen
Hypostatisch eczeem wordt veroorzaakt door eiwitten die in de bloedbaan lekken als gevolg van een afvoerstoornis van het aderlijke gestel. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie die verschillende klachten met zich mee kan brengen. Oedeem, spataders, zweertjes en bruingele pigmentaties zijn enkele symptomen die bij hypostatisch eczeem kunnen optreden.

Behandeling
Een arts zal vaak een zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven bij hypostatisch eczeem, want dit kan de klachten van het eczeem verminderen. Als u last heeft van een grote hoeveelheid oedeem, kunt u uw been of benen inzwachtelen.

Nummulair eczeem

Oorzaken & symptomen
Nummulair eczeem wordt naar alle waarschijnlijkheid veroorzaakt door uitdroging van de huid. Het kan zijn dat allergische reacties ook een rol spelen bij het ontstaan van nummulair eczeem. De huiduitslag bestaat uit ronde, rode plekken met schilfers. Ook kunnen er op deze plekken vochtblaasjes ontstaan.

Behandeling
De symptomen van nummulair eczeem worden over het algemeen met een zalf of crème met corticosteroïden tegengegaan. Als het ernstig is, zal de arts u soms lichttherapie aanraden. Het is tevens goed om de huid in te smeren met een verzorgende crème, zodat uitdroging kan worden tegengegaan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.