Jeukende huid

Een jeukende huid kan erg vervelend zijn. Het kan soms na enkele dagen al over zijn, maar het kan ook maanden duren. Als de huid erg jeukt, kan het zijn dat u de huid openkrabt. Dit zou dan weer infecties en ontstekingen tot gevolg kunnen hebben. Er zijn enkele middelen die u kunt gebruiken bij een jeukende huid.

Hoe ontstaat een jeukende huid?
Er zijn meerdere factoren die een jeukende huid kunnen veroorzaken. Vaak ontstaat het simpelweg door wrijving of een allergische reactie, maar het kan ook een infectie of een tumor zijn. Zo kan een jeukende huid ook heel eenvoudig worden veroorzaakt door een insectenbeet, maar in andere gevallen is een ontsteking de boosdoener.

Welke symptomen kunnen nog meer voorkomen?
In de meeste gevallen zal een jeukende huid in combinatie met een huiduitslag ontstaan. Er kunnen rode vlekken of bulten ontstaan en soms gaat de huid schilferen. Het komt ook wel eens voor dat er blaasjes of blaren ontstaan. Door te krabben kan de huid opengaan en kunnen er uiteindelijk ook nog infecties en ontstekingen ontstaan. Het is verstandig om bij een arts langs te gaan als de huiduitslag langer dan een paar dagen aanhoudt of als er ernstige symptomen optreden.

Wat kunt u doen tegen een jeukende huid?
Het is het beste om zo min mogelijk te krabben aan een jeukende huid, want dan wordt het vaak alleen maar erger. Alcohol, sterk gekruide voeding en hitte kunt u het beste vermijden. Douche of badder niet te lang en droog u na het wassen goed af. Gebruik tevens niet teveel zeep en probeer zo min mogelijk in contact te komen met reinigingsmiddelen. Huidcorticosteroïden en allergenen kunt u het beste vermijden.

Hoe kunt u een jeukende huid voorkomen?
Het voorkomen van een jeukende huid is eigenlijk hetzelfde als het behandelen van een jeukende huid. Zo kunt u uw huid beter niet te vaak en te warm wassen en niet teveel zeep gebruiken. Daarnaast kunt u hitte, alcohol en sterk gekruide voeding zoveel mogelijk proberen te vermijden. Dit geldt ook voor allergenen en huidcorticosteroïden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.