Hartkloppingen door stress

De meest voorkomende oorzaak van hartkloppingen is lichamelijke inspanning, maar stress is een goede tweede. In het dagelijks leven krijgen we te maken met veel stressvolle situaties. We moeten de trein halen, we wachten de uitslag van ons examen af of we moeten een bepaalde deadline halen. Veel mensen hebben wel eens hartkloppingen door stress gekregen.

Hoe ontstaan hartkloppingen door stress?
Iemand die lang onder spanning staat maakt steeds adrenaline aan. Op een gegeven moment kan het lichaam de constante toevoer van adrenaline niet meer aan en raakt het zenuwstelsel overbelast. Dit kan dan hartkloppingen en andere klachten tot gevolg hebben.

Wanneer kunt u hartkloppingen door stress krijgen?
Niet in elke stressvolle situatie zullen we last hebben van hartkloppingen, maar wanneer dan wel? Het hangt voornamelijk van de persoon af in welke situatie hij of zij hartkloppingen door stress krijgt. Meestal hangt het van de ernst van de situatie af. Als u helemaal in paniek raakt, kan het voorkomen dat u te maken krijgt met hartkloppingen.

Ook in minder stressvolle situaties kunt u hartkloppingen door stress krijgen, maar dit hangt dan meestal af van de lengte van de periode dat u onder spanning staat. Sommige mensen staan al een aantal maanden onder stress en kunnen in een situatie met weinig stress al hartkloppingen krijgen.

Wat kunt u doen tegen hartkloppingen door stress?
Op het moment dat u hartkloppingen krijgt door stress kunt u het beste even rust nemen. Stop waar u mee bezig bent en ga even rustig zitten. Adem een paar keer diep in en uit met uw handen op uw buik. Ook kan het helpen om even een rondje te lopen. Door lichamelijke inspanning verlegt u de aandacht naar uw lichaam. Daarnaast wordt er bij lichamelijke activiteit het stofje endorfine aangemaakt in ons hoofd, waarvan u ontspannen en blij wordt.

Wanneer moet u een arts raadplegen?
Hartkloppingen hoeven niet altijd te worden veroorzaakt door stress. Het kan ook zijn dat ze ontstaan door een hartaandoening. Als u niet zeker weet wat de oorzaak is van de hartkloppingen, kunt u het beste even langs de dokter gaan. Ook als u vaker last heeft van hartkloppingen door stress, doet u er goed aan een arts te raadplegen. Stress is namelijk niet gezond en helemaal niet als het langere tijd aanhoudt.

Hoe kunt u hartkloppingen door stress voorkomen?
Als u hartkloppingen door stress wilt voorkomen, kunt u het beste kijken naar middelen waarmee u de stress kunt verminderen. Voldoende ontspanning en lichaamsbeweging kunnen stress verminderen. Ook een gezonde voeding kan stress voorkomen. Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor ons lichaam en u kunt er dan ook het beste voor zorgen dat u dit zoveel mogelijk binnenkrijgt.

Van het eten van junkfood voelt u zich juist slechter en dit kunt u dan ook het beste laten staan. Stress kunt u ook verminderen door de juiste mensen om u heen te hebben. Door om te gaan met andere mensen die veel stress ervaren zult u zelf ook meer stress hebben. Zorg ervoor dat de mensen om uw heen ontspannen zijn en dat u naar ze toe kunt gaan als u uw verhaal kwijt wilt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.