Hoge bloedsuikerspiegel

Als u een te hoge bloedsuikerspiegel heeft, dan zult u hier iets aan moeten doen. Mensen met een hoge bloedsuikerspiegel hebben namelijk meer kans op infecties en ziektes. Een hoge bloedsuikerspiegel kan zelfs leiden tot diabetes.

Voeding speelt een belangrijke rol bij een te hoge bloedsuikerspiegel. Het kan zijn dat u een andere voedingspatroon moet aannemen om een lagere bloedsuikerspiegel te bewerkstelligen. Om een hoge bloedsuikerspiegel te voorkomen is voldoende bewegen erg belangrijk. Dagelijks minimaal dertig minuten bewegen, draagt voor een deel bij aan een lagere bloedsuikerspiegel.

De bloedsuikerspiegel
De bloedsuikerspiegel, ook wel bloedglucosespiegel genoemd, geeft de hoeveelheid glucose in het bloed van het menselijk lichaam aan. Dit wordt uitgedrukt in millimol per liter. De waarden tussen 4 tot 8 millimol per liter is normaal. Veel mensen hebben echter last van een te lage of een te hoge bloedsuikerspiegel. Bij een te lage bloedsuikerspiegel is er sprake van te weinig suiker in het bloed. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel is er dan logischerwijs een te veel aan suiker in het bloed.

Hoge bloedsuikerspiegel
Een te hoog suikergehalte, ook wel hyperglykemie genoemd, kan ontstaan door verschillende factoren. Voorbeelden van deze factoren zijn:
– het teveel eten of drinken van suikers;
– het niet op tijd nemen van medicijnen;
– weinig tot geen lichaamsbeweging;
– stress;
– het gebruik van medicijnen die het suikergehalte verhogen;
– bepaalde ziekten.

Hoe herkent u een te hoog bloedsuikergehalte?
Een te hoog bloedsuikergehalte gaat gepaard met een aantal symptomen. Zo zult u erge dorst krijgen en vaak naar het toilet moeten om te plassen. Tevens krijgt u last van vermoeidheid, jeuk en soms infecties. Wanneer er sprake is van een ernstig verhoogd suikergehalte, kunnen er symptomen ontstaan zoals sufheid, uitdroging, zwakte en een moeilijke ademhaling. Als u deze symptomen herkent kunt u het best een bezoek brengen aan dokter.

Wat te doen bij een te hoog bloedsuikergehalte?
Belangrijk bij een te hoog bloedsuikergehalte is om uw medicijnen goed en op tijd te blijven nemen. Tevens is het belangrijk om voldoende water binnen te krijgen en voldoende te eten. Wanneer u denkt dat u last heeft van een te hoog bloedsuikergehalte is het van belang om de bloedsuikerspiegel te meten. Dit kan worden gedaan met een bloedsuikermeter die u voor thuis kunt aanschaffen.

In sommige gevallen is het van belang om contact op te nemen met uw huisarts. Hierbij gaat het om gevallen waarbij het bloedsuikergehalte niet onder de 10 mmol/l zakt, u een ontsteking of infectie heeft en als u ziek bent. Indien er symptomen zoals sufheid, een moeilijke ademhaling, verwardheid, beven, rusteloosheid en hoofdpijn ontstaan is het van noodzaak direct langs te gaan bij een huisarts of een huisartsenpost.

Te hoog bloedsuikergehalte voorkomen
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een te hoog bloedsuikergehalte te voorkomen. Zo is het belangrijk om regelmatig te eten, de juiste hoeveelheid medicijnen in te nemen en deze op tijd in te nemen. Tevens is het goed om te zorgen voor regelmatige lichaamsbeweging.

Wanneer u deze adviezen opvolgt en u regelmatig langs de huisarts gaat om eventuele medicijnen of voedingsadviezen aan te passen, kunt u een te hoog bloedsuikergehalte voorkomen. Daarnaast is het verstandig om regelmatig uw bloedsuikerspiegel te meten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.