Huidschimmel

Huidschimmel is een schimmelinfectie van de huid, de nagels of de haren. Meestal ontstaat deze infectie in de huidplooien van ons lichaam. Hier vormt zich dan een huiduitslag met schilferige, rode plekken. Over de gehele wereld komen er wel duizenden schimmels en schimmelinfecties voor.

Bekende huidschimmels
Ringworm is de meest bekende huidschimmel. Iemand met deze infectie zal een ronde, rode ring op de huid krijgen die soms kan schilferen. Een andere bekende huidschimmel is candida. Dit gaat meestal gepaard met een branderig gevoel en jeuk. De meest voorkomende vorm van candida is een vaginale candida infectie.

Wat zijn de oorzaken van huidschimmel?
Als de huid in aanraking komt met schimmel, kan er een schimmelinfectie ontstaan. Meestal groeien de schimmels op huid die warm en vochtig is. Via huidschilfertjes kan de schimmel zich verder verspreiden. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op huidschimmel, aangezien zij meer huidplooien hebben. Ook mensen met suikerziekte en mensen met een slechte hygiëne zijn gevoeliger voor huidschimmel. Daarnaast kan het veel wassen met zeep en het dragen van schurende kleding de kans op huidschimmel vergroten.

Wat zijn de symptomen van huidschimmel?
Iemand met huidschimmel zal te maken krijgen met huiduitslag. Meestal gaat het om rode plekken op de huid die kunnen schilferen. Daarnaast kan huidschimmel gepaard gaan met jeuk of pijn.

Hoe kan huidschimmel worden behandeld?
Huidschimmel is niet gevaarlijk, maar u kunt wel veel last hebben van de symptomen. Daarom kan het goed zijn om u te laten behandelen. Een arts kan vaak aan de hand van de symptomen en een analyse van de huid vaststellen of het om huidschimmel gaat. In een enkel geval is er microscopisch onderzoek nodig voor een diagnose. De behandeling bestaat meestal uit een antischimmelmiddel dat ervoor zorgt dat de schimmel afsterft.

Wat kunt u zelf doen tegen huidschimmel?
Aangezien schimmels goed kunnen leven in een vochtige en warme omgeving, is het verstandig om uw huid zo droog mogelijk te houden. Daarom kunt u het beste de huid goed afdrogen na het wassen en bij voetschimmel wat talkpoeder gebruiken tussen de tenen. Ook is het verstandig om geen zeep te gebruiken of om na gebruik van zeep de huid in ieder geval goed af te spoelen.

Hoe kunt u huidschimmel voorkomen?
Huidschimmel wordt vaak via de voeten verspreid in gemeenschappelijke doucheruimtes of zwembaden. Draag daarom altijd badslippers als u deze ruimtes betreedt. Ook kunt u het beste geen zeep gebruiken bij het wassen en de huid na het wassen goed afdrogen. Het dragen van strakke, schurende kleding vergroot tevens de kans op huidschimmel en u kunt dan ook het beste ruimzittende kleding van katoen dragen. Daarnaast is het goed om uw voeten zoveel mogelijk te ventileren. Dit kunt u doen door open schoenen te dragen, zoals sandalen of slippers. Ook is het beter om katoenen schoenen te dragen dan schoenen van rubber.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.