Moeilijke stoelgang

Een moeilijke stoelgang kan verschillende oorzaken hebben. Een moeilijke stoelgang wordt ook wel een verstopping of obstipatie genoemd.

Darmklachten
Een moeilijke stoelgang ontstaat doordat er in uw darmen wat aan de hand is. Om uw darmen normaal te laten functioneren is het van belang dat u voldoende vezels tot u neemt, genoeg water drinkt en dat u minimaal een half uur per dag beweegt. Als de hiervoor genoemde factoren niet in orde zijn, werken de darmen niet optimaal. Hierdoor gaan de darmen minder snel werken en blijft de ontlasting langer in de darmen aanwezig.

Er wordt dan meer vocht uit de darmen onttrokken en hierdoor wordt uw ontlasting hard en droog. Dit is niet de enigste oorzaak van een moeilijke stoelgang. U kunt ook een moeilijke stoelgang krijgen doordat u niet naar het toilet gaat wanneer er drang is. Hierdoor raken uw darmen verstopt.

Moeilijke stoelgang
Een derde van alle Nederlanders heeft regelmatig last van een moeilijke stoelgang. In de meeste gevallen gaat het om tijdelijke klachten en vaak zijn de klachten binnen twee weken weer verdwenen. De meest voorkomende oorzaak van een moeilijke stoelgang is dat mensen te weinig vezels binnenkrijgen. Vezels hebben namelijk als werking dat de ontlasting soepel blijft. Vezels doen dit in samenwerking met vocht.

Mensen met een moeilijke stoelgang hebben last van harde en droge ontlasting. Dat komt omdat het langer in de darmen blijft zitten. Hierdoor gaat een toiletbezoek veel moeizamer dan normaal en kunnen er scheurtjes rondom de anus ontstaan. Harde ontlasting brengt onder andere ook buikpijn en buikkrampen met zich mee. De scheurtjes die ontstaan door de harde ontlasting kunnen voor bloed zorgen. De scheurtjes doen pijn en hierdoor zullen mensen hun toilet bezoek nog verder uitstellen. Met als gevolg: verstopping.

U wilt natuurlijk liever niet last krijgen van een moeilijke stoelgang. Het is namelijk zeer vervelend en daarnaast kan het dagen duren alvorens u er eindelijk vanaf bent. Allereerst is het belangrijk dat u niet blijft malen over uw moeilijke stoelgang. Heeft u hier last van, accepteer het.

Probeer er zo min mogelijk aan te denken, maar verwaarloos het niet. Als je er teveel aandacht aan besteed, heeft dit een negatieve werking. Uw stoelgang zal namelijk nog moeilijker verlopen. Of u een moeilijke stoelgang heeft of dat de stoelgang normaal is, ga in beide gevallen gelijk naar het toilet wanneer u drang voelt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.