Obstipatie verhelpen

Last hebben van obstipatie kan erg vervelend zijn. Het kan namelijk verschillende klachten met zich mee kan brengen. Als u er last van heeft wilt u er natuurlijk het liefst zo snel mogelijk vanaf. U hoeft zich in ieder geval niet gelijk ernstige zorgen te maken. Door een ander voedingspatroon aan te nemen, goed en veel te drinken en door aan beweging te doen zijn de klachten bij de meeste mensen binnen twee werken verdwenen.

Symptomen
Veel mensen weten niet soms niet eens dat ze obstipatie hebben. Daarom is het belangrijk om het te herkennen, zodat u er zo snel mogelijk wat aan kunt doen. Obstipatie kan namelijk telkens terugkeren, hierdoor kunt u te maken krijgen met chronische obstipatie.

Wanneer u last heeft van obstipatie kan er een opgeblazen gevoel in uw buik ontstaan en daarnaast wordt er vaak buikpijn ervaren. Bovendien zullen uw wc gewoonten veranderen. Meestal gaat u bij obstipatie minder vaak naar het toilet. Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. De ene persoon gaat één keer per dag naar het toilet, terwijl de andere persoon om de dag naar het toilet moet voor een grote boodschap.

Als u merkt dat het ontlastingspatroon verandert en constateert dat de ontlasting hard en droog is, dan kan dit duiden op obstipatie.

Wat kunt u er zelf aan doen?
Doordat obstipatie in de meeste gevallen vanzelf weer verdwijnt, hoeft u niet direct naar de huisarts te gaan. Er zijn namelijk verschillende oplossingen die u zelf in de praktijk kunt brengen om de obstipatie tegen te gaan. Allereerst is voldoende beweging, gezonde voeding en voldoende drinken van essentieel belang.

Probeer wat vaker te wandelen of de fiets te pakken, eet voldoende vezels en drink anderhalve tot twee liter water per dag. Als u al een lange tijd last heeft van een verstopping, kunt u ook voedingsmiddelen eten of drinken die een laxerende werking hebben. De volgende voedingsmiddelen hebben deze werking: karnemelk, yoghurt, stroop, ontbijtkoek of sinaasappelsap.

Als u de aandrang hebt om te moeten poepen, ga dan ook gelijk naar het toilet. Het ophouden van uw ontlasting zorgt voor meer verstopping. Hoe langer de ontlasting in uw darmen zit, hoe meer vocht er uit gehaald wordt. Hierdoor wordt de ontlasting hard en droog.

Medicijnen
Als u een aantal dagen last heeft van obstipatie moet u niet direct laxeermiddelen gaan gebruiken. Aangeraden wordt om pas laxeermiddelen te gebruiken als u echt veel last hebt van klachten, zoals pijn, druk of een opgeblazen gevoel. Of wanneer uw stoelgang niet verandert als u uw voedingspatroon, drinkpatroon en beweegpatroon heeft aangepast. Laxeermiddelen kunt u zonder doktersrecept kopen bij de drogist. Laat u wel even goed adviseren en drink voldoende water. Belangrijk is om de laxeermiddelen niet te lang te gebruiken, uw lichaam kan er namelijk aan gewend raken.

Vicieuze cirkel
Als u last hebt van obstipatie is het belangrijk dat u er niet teveel over na gaat denken. Wanneer u teveel bezig bent met uw ontlastingspatroon kan dit averechts werken. U moet het natuurlijk wel in de gaten houden, maar ga er niet over piekeren. Door de juiste maatregelen te nemen bent u er binnen twee weken weer van af. Bij ernstige klachten is het wel verstandig om de huisarts te bezoeken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.