Nek- en schouderklachten zijn veel voorkomende klachten. Het staat dan ook niets voor niets in de top tien van klachten waarvoor mensen het meest naar de fysiotherapeut gaan. Als iemand last heeft van nekklachten, straalt dit vaak ook uit naar de schouders. Klachten aan de nek en schouder worden ook wel KANS genoemd, klachten aan de arm, nek en/of schouders.
Ontstaan
Er zijn allerlei verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat u last krijgt van nek- en schouderklachten. Erfelijkheid is een van de oorzaken. Als dergelijke klachten veel in de familie voorkomen, dan is dat waarschijnlijk de oorzaak. Andere oorzaken kunnen zijn lichaamsstructuren, pijn, psychologische, gedrags en werkdruk. Dit zijn een aantal voorbeelden van factoren die mee spelen bij het ontstaan van nek en schouderklachten.
Wees alert bij nek- en schouderklachten
In de meeste gevallen verdwijnen nek- en schouderklachten binnen twee tot drie weken. Het is wel verstandig om er goed mee om te gaan. Verwaarloos de klachten niet. De klachten kunnen namelijk chronisch worden. Dit houdt in dat u er langer dan drie maanden last van kunt hebben en de klachten dus aanwezig blijven.
Heeft u veel last van hevige pijn? Dan is het van belang om vroegtijdig naar uw huisarts te gaan. Bespreek uw klachten samen met uw huisarts. Dit zorgt er voor dat chronische nek en rugpijn voorkomen kunnen worden. Een huisarts zal samen met u proberen te achterhalen hoe de nek en schouderklachten tot stand zijn gekomen. Wellicht dat u uw nek en schouders teveel belast, of dat u teveel werkstress heeft of veel in een verkeerde houding zit. Dit zijn voorbeelden van veel voorkomende oorzaken.
Fysiotherapie
Een fysiotherapeut kan u helpen wanneer u bijvoorbeeld een verkeerde houding aanneemt. Naast dat u naar een fysiotherapeut kunt gaan, is er ook de mogelijkheid tot een psychosomatische fysiotherapeut. Deze kan u helpen bij uw klachten, maar daarnaast ook helpen bij sociale en psychologische factoren. Er zal samen met u gezocht worden naar een geschikte balans, hierdoor kunt u zich beter ontspannen. Dit zorgt ervoor dat u de spanning in de spieren los laat en deze dus tot rust kunnen komen. Wat er uiteindelijk voor zal zorgen dat de pijn in uw nek en schouders af zal nemen.
Angst
Vaak krijgen mensen last van angst of spanning om hun spieren weer te bewegen. Ze zijn bang dat het zeer doet door de nek en rugpijn en willen bewegen het liefst zo veel mogelijk vermijden. In dit geval kan de psychosomatische fysiotherapeut ook helpen. Hij gaat samen met u aan de slag, om weer te bewegen. Door verschillende oefeningen zullen uw spieren weer op kracht komen en daarnaast het vertrouwen ook om weer te durven bewegen.
0 reacties