Nekhernia behandeling

Vaak krijgt een patiënt eerst pijnstillers voorgeschreven om de pijn te stillen. Soms kan verdovende medicatie nodig zijn. Als de diagnose nekhernia is gesteld kan verder een halskraag worden geadviseerd. Dit in combinatie met fysiotherapie en rust. De halskraag moet ongeveer zes weken worden gedragen. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit de meest effectieve behandelmethode is.

In 70 tot 80% van de gevallen is een operatie niet nodig. Dit komt omdat rust en fysiotherapie voor het overgrote deel van de patiënten voldoende is om te genezen. Er wordt alleen bij mensen geopereerd met zeer ernstige symptomen of bij mensen die al lange tijd met klachten rondlopen.

Bij een klassieke operatie wordt via een kleine insnede in de hals (vooraan) de hernia verwijderd. De gescheurde tussenwervelschijf wordt vastgezet of vervangen door een discusprothese.

Diagnose
Als u pijn ervaart rondom uw nek hoeft dit niet direct te beteken dat u te kampen heeft met een nekhernia. Echter is het wel belangrijk om het in de gaten te houden en er voorzichtig mee om te gaan. Uw nek is immers een belangrijk onderdeel van uw lichaam. Heeft u al een geruime tijd van stekende pijnen, die bij bepaalde bewegingen, zoals niezen, hoesten en persen erger wordt. Dan is het een grote kans dat u te kampen heeft met een nekhernia.

Wilt u duidelijkheid, breng dan een bezoek aan uw huisarts. Uw huisarts zal aan de hand van vragen, een lichamelijk onderzoek en uw klachten bepalen of u een nekhernia hebt of niet. Heeft uw huisarts een vermoeden, dan zal uw doorverwezen worden voor een medisch onderzoek.

Onderzoeken
Om te kunnen bepalen of de pijn daadwerkelijk veroorzaakt wordt door een hernia, zal er verder onderzoek gedaan moeten worden. Een verder onderzoek wordt gedaan doormiddel van een MRI of een CT-scan. Als eerst wordt er gekozen voor een MRI. Bij het maken van een MRI wordt er zichtbaar welke delen er week zijn. Een CT-scan wordt vaak gedaan in combinatie met een röntgenonderzoek. Deze scan brengt de botstructuren duidelijk in beeld. Echter wordt er alleen voor een CT gekozen wanneer de MRI onvoldoende informatie geeft of wanneer er geen andere mogelijkheid is.

Genezing
Wanneer er geen ernstige symptomen aanwezig zijn, zoals uitvalsverschijnselen of krachtverlies in de benen zal er gekozen worden voor een natuurlijk genezing. Deze optie staat op nummer één, aangezien het een natuurlijk proces is. Tegen de pijn wordt het slikken van pijnstillers geadviseerd. Vaak is de nekhernia binnen een aantal weken tot maanden vanzelf genezen. Daarnaast wordt er geadviseerd om rustig aan te doen.

Door gedoseerd rust te nemen en zo actief mogelijk te blijven, zal de genezing voorspoediger lopen. De conditie blijft redelijk op peil en dat geldt het zelfde voor de spieren. In sommige gevallen wordt fysiotherapie aangeraden, dit zorgt ervoor dat de spieren op sterkte blijven. In 70% tot 80% van alle nekhernia´s gaan vanzelf over.

Operatie
Er wordt pas gekozen voor een operatie wanneer er uitvalsverschijnselen aanwezig zijn. Ook wordt er wel eens voor een operatie gekozen wanneer een natuurlijk herstel niet werkt of als er heel veel pijn aanwezig is. Er zijn verschillende soorten operaties die gedaan kunnen worden. Welke operatie er gedaan wordt is afhankelijk van de voorkeur van de operateur en de ervaring.

Zoals bij iedere operatie zijn er risico´s verbonden aan een operatie. Echter is de kans van een risico bij een nekhernia operatie klein. Dit komt omdat de operatie veelvoudig per jaar wordt uitgevoerd. Een risico die opgelopen kan worden is een beschadiging van de stembandzenuw of van de slokdarm.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.