Obstipatie bij kinderen

Obstipatie is iets vervelend. Een op drie Nederlanders heeft hier wel eens mee te kampen. Naast volwassenen kunnen ook kinderen last krijgen van verstopping.

Hoe ontstaat obstipatie bij kinderen?
Een belangrijke vraag is hoe obstipatie nu eigenlijk ontstaat bij kinderen. Voeding speelt in veel gevallen de grootste rol bij de oorzaak van het ontstaan van verstopping bij kinderen. Ze krijgen verkeerde voeding binnen. Hierbij kunt u denken aan te vezelarme voeding en te weinig vocht.

Er zijn nog een aantal andere factoren die de oorzaak kunnen zijn voor de verstopping. Bijvoorbeeld dat het kind niet voldoende de tijd neemt om naar het toilet te gaan. Tevens kan het zo zijn dat ze het uitstellen om naar het toilet te gaan bijvoorbeeld wanneer ze in een andere omgeving zijn of op school zijn. Kinderen hebben soms niet het geduld om rustig op het toilet te blijven zitten omdat ze te druk zijn. Spanning en stress kunnen ook een grote rol spelen wat betreft het ontstaan van obstipatie.

Hoe herken je obstipatie bij kinderen?
Er zijn veel overeenkomsten wat betreft de symptomen en klachten van obstipatie bij volwassenen en kinderen. Het kind poept minder dan drie keer in de week, de ontlasting die er uit komt is vaak hard, droog en keutelig. Daarnaast kan het kind pijn hebben bij het poepen. Kinderen krijgen moeite bij het poepen of hebben zoveel pijn bij het poepen dat ze het uitstellen.

Vervolgens kan er in de dikke darm veel ontlasting worden opgehoopt waardoor er klachten ontstaan zoals buikpijn of darmkrampen. Klachten die veel bij kinderen voorkomen zijn het in een keer komen van heel veel ontlasting en het niet kunnen ophouden van de plas.

Wat te doen bij obstipatie bij kinderen?
Het is belangrijk voor kinderen om de juiste voeding binnen te krijgen. Dit heeft voornamelijk betrekking op vezelrijke voeding zoals brood. Daarnaast moet het kind producten binnen krijgen zoals aardappels, groenten en fruit. Indien het kind al zindelijk is, is het mogelijk om een poeptraining te houden. Bij zo’n training leert het kind om regelmatig naar het toilet te gaan, waardoor de ontlasting niet wordt opgehouden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.