Obstipatie kind

Obstipatie kind is geen pretje als je ziet dat je kinderen er moeite mee hebben om naar de wc te gaan (een moeilijke stoelgang hebben), maar wat kan het zijn? Als de ontlasting van de kinderen donkerder is en ook harder is dan normaal, dan zou dit kunnen duiden op obstipatie. Het is dan belangrijk dat hier wat aan gedaan wordt zodat de klachten afnemen. Kinderen kunnen namelijk veel last hebben van de obstipatie, en dat is zeker geen pretje!

Veel kinderen met obstipatie klachten

Een kind kan last hebben van obstipatie. Het gaat hierbij om een verandering van het ontlastingspatroon. Er zijn diverse symptomen waaraan je het als ouder kunt herkennen. Het kan zijn dat je kind minder vaak naar het toilet gaat, je kindje heeft vaak moeite om de harde en donkere ontlasting kwijt te raken. Er zijn redelijk veel kinderen die te maken hebben met obstipatie, het gaat om 3% van de Nederlandse kinderen die hier wel eens last van heeft. Dit zijn dan vooral kinderen tussen de nul en de vier jaar oud. Het kan bij kinderen een maand duren voordat de ontlasting weer normaal is, het kan ook eerder weer in orde zijn.

Het herkennen van obstipatie

Er wordt wel eens gedacht dat het niet eenvoudig is om obstipatie te herkennen, maar er zijn een aantal duidelijke symptomen die je kunt herkennen als ouder bij je kind. Allereerst is dat de verandering van het ontlastingspatroon. Het is opvallend wanneer je kindje normaal iedere dag ontlasting heeft en dan ineens om de drie dagen. Maar het kan ook zijn dat het ontlastingspatroon van je kindje normaal is en dat er toch sprake is van een van de oorzaken van obstipatie. Je moet als ouder daarom altijd goed kijken wat voor jouw kind normaal is als het gaat om de stoelgang (ontlasting), het kan bij ieder kind weer anders zijn. Wanneer kinderen moeite hebben met de stoelgang wil dat zeggen dat ze het lastig vinden om de ontlasting kwijt te raken. Dit is een van de vaak voorkomende symtomen van obstipatie. Vaak is deze ook harder en ook donkerder van kleur dan de gewone ontlasting. Kinderen kunnen ook klagen over buikpijn en pijn bij het naar de wc gaan. Het kan zijn dat een kindje veel langer op de wc zit of niet goed naar de wc kan. Bij een baby kan het ook herkend worden aan het onrustig zijn en het komt voor dat een baby zich wil strekken. Kinderen kunnen ook last hebben van een opgezette buik en van winderigheid. Er kan bloed bij de ontlasting zitten door het langdurig en harde persen en ze kunnen zelfs last hebben van diarree. De nieuwe ontlasting kan niet meer weg omdat er harde brokken in de weg zitten en dan is diarree de enige manier om het toch kwijt te kunnen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.