Obstipatie oorzaken

Obstipatie kent een groot aantal oorzaken. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen oorzaken bij kinderen en bij volwassenen. Als ouder is het belangrijk dat je de obstipatie oorzaken bij kinderen herkent en hier wat aan kunt doen. Daarom wordt hier ook uitgebreid aandacht aan besteed.

Meest voorkomende oorzaken van obstipatie

Als er sprake is van obstipatie dan zijn hier verschillende oorzaken voor te vinden. Het kan zijn dat het komt door een tekort aan vezels in de voeding, maar ook gebrek aan lichaamsbeweging is een veelvoorkomende oorzaak bij obstipatie. Deze twee oorzaken komen het meeste voor, maar er zijn nog meer oorzaken te noemen, bijvoorbeeld het veranderen van de leefstijl en je dagelijkse routine. Als je zwanger bent, dan ziet je lichaam er anders uit, maar je ritme wordt ook anders, de voeding wordt aangepast en je leefstijl maakt een verandering door. Maar dat geldt ook wanneer je op reis gaat of wanneer je ouder wordt. Het lichaam krijgt te maken met veranderingen en dat kan obstipatie tot gevolg hebben. Als je (veel) laxeermiddelen gebruikt dan kan dat ook de oorzaak zijn van de obstipatie. Als je voelt dat je naar de wc moet, dan moet je het niet uitstellen. Luister naar je lichaam en ga naar de wc wanneer je deze aandrang hebt. Doe je dat niet? Dan kan dat ook obstipatie tot gevolg hebben, net als onvoldoende drinken. De aandoeningen prikkelbaar darmsyndroom, de ziekte van Parkinson, diabetes en een beroerte kunnen ook van invloed zijn op je darmfunctie. Ook medicatie kan hierin een rol spelen.

Oorzaken obstipatie bij kinderen

Kinderen kunnen ook last hebben van obstipatie, wanneer zij niet lekker in hun vel zitten kan dit door obstipatie tot uiting komen. Als kinderen aan het spelen zijn en ze hebben aandrang om naar de wc te gaan, maar ze gaan niet, dan kan dat ook leiden tot obstipatie. Als ouder is het daarom belangrijk dat er gezegd wordt dat kinderen naar de wc moeten gaan wanneer ze dat voelen, ze moeten dit niet uitstellen! Wanneer kinderen pijn hebben bij de anus of ze eten te weinig vezels, dan kan dat ook obstipatie veroorzaken. Als ze te weinig drinken kan dat ook zorgen voor klachten als obstipatie. Het is daarom zeker van belang dat kinderen vezelrijk eten en voldoende drinken. Dat is de manier om de oorzaken van obstipatie bij kinderen zelf aan te pakken. Ook is het aanleren van meteen naar de wc gaan bij kinderen van groot belang. Veel kinderen willen op school niet graag naar de wc, ze vinden het vies of ze schamen zich. Leg ze uit dat ze niet moeten wachten tot ze naar huis komen, want dan kan het obstipatie tot gevolg hebben.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.