Psoriasis artritis

Psoriasis artritis is een niet-besmettelijke huidaandoening die meestal rond de leeftijd van dertig tot vijftig jaar optreedt. Volgens onderzoek lijdt ongeveer één procent van de wereldbevolking aan deze aandoening. Het is een vorm van psoriasis waarbij ook reumaklachten optreden.

Wat is psoriasis artritis?
Psoriasis artritis is een aandoening waarbij gewrichtsontstekingen ontstaan die samen gaan met een huiduitslag. Door de combinatie van gewrichtsontstekingen en huiduitslag is psoriasis artritis meestal gemakkelijk te onderscheiden van andere gewrichtsontstekingen. De ziekte ontstaat vooral bij mensen die al psoriasis hebben, maar ook mensen met artritis kunnen psoriasis artritis krijgen. Het is een chronische aandoening die periodes van ziekte en herstel kent.

Welke types zijn er?
We kunnen psoriasis artritis in drie verschillende types indelen aan de hand van de lichaamsdelen die aangedaan zijn. De meest voorkomende vorm van psoriasis artritis is de perifere vorm, waarbij handen, voeten, heupen en schouders worden aangetast. Daarnaast is er de axiale vorm die de wervelkolom aantast. Als laatste is er het type dat enthesis wordt genoemd en de gebieden aantast waar de pezen zich aan het been hechten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose psoriasis artritis kan een arts vaak heel gemakkelijk stellen aan de hand van de symptomen die optreden. Als iemand last heeft van gewrichtspijnen en als er psoriasisplekken te zien zijn, duidt dit over het algemeen op psoriasis artritis. Het komt wel eens voor dat de symptomen niet zo duidelijk zijn. Dan kan de arts door middel van microscopisch weefselonderzoek een diagnose stellen.

Hoe wordt psoriasis artritis behandeld?
Er zijn verschillende medicijnen die een arts kan voorschrijven bij psoriasis artritis. Zo kan hij u pijnstillers aanraden om de pijn te verminderen of hij kan u ontstekingsremmende middelen meegeven die de ontstekingen tegen kunnen gaan. In de meeste gevallen zal een arts ook reumaremmers voorschrijven, waarmee de artritis verminderd kan worden.

Wat kunt u zelf doen tegen psoriasis artritis?
U kunt zelf ook een aantal dingen doen tegen psoriasis artritis. Zo kunt u ervoor zorgen dat u gezond en gevarieerd eet. Dit beïnvloedt namelijk het immuunsysteem en daarmee ook de psoriasis artritis. Meestal zal een dokter u ook bepaalde bewegingsoefeningen aanraden, waardoor de klachten van artritis kunnen worden verlicht.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.