Van misselijkheid tot overgeven

De oorzaak van misselijkheid is vaak divers. Het kan gaan om een bijwerking van een medicijn of door bijvoorbeeld reisziekte. De oorzaak kan ook overmatig alcoholgebruik of verkeerd voedsel betreffen. Ondanks de diverse mogelijke oorzaken is een misselijk gevoel, ofwel misselijkheid, een onderdeel van een proces. Dit proces begint bij een draaierig gevoel en eindigt bij overgeven.

Ondanks dat misselijkheid slechts een deel van het proces is, wordt het gehele proces vaak misselijkheid genoemd. Om de stappen van het proces beter te belichten wordt hieronder het proces stap voor stap uiteen gezet.

Draaierig gevoel

De eerste stap van het proces is een draaierig gevoel. Alvorens iemand daadwerkelijk misselijk wordt voelt hij of zij dit veelal aankomen. Dit draaierige gevoel is vaak een onaangenaam gevoel in de maagstreek. Het is nog niet zo erg als misselijkheid zelf, maar geeft wel een sein aan de hersenen dat er iets niet helemaal goed gaat. Dit kan gaan om de hoeveelheid of soort voedsel dat binnenkomt of de reactie die het evenwichtsorgaan afgeeft.

Misselijkheid

De volgende stap is misselijkheid. Er is nu sprake van daadwerkelijk een misselijk gevoel. De maag voelt zeer naar aan en gaat vaak gepaard met een draaierig gevoel. Echter start het draaierige gevoel iets eerder dan de misselijkheid zelf. De maagstreek geeft een sein naar de hersenen dat er iets niet in orde is en dat er wat aan gedaan dient te worden.

Braakneigingen en overgeven

De volgende stap zijn braakneigingen. Dit is de neiging tot overgeven zonder daadwerkelijk over te geven. Het is veelal de aanzet tot het onoverkoombare, namelijk overgeven. De laatste stap is dan ook daadwerkelijk overgeven. Er komt een hoeveelheid maaginhoud vanuit de maag, via de slokdarm uit de keel naar boven. Overgeven is vaak niet tegen te houden door de enorme wil van het lichaam om de hoeveelheid maaginhoud te lozen. Door de mond gesloten te houden is het mogelijk het enkele seconde tegen te houden, maar daar is ook alles mee gezegd.

Misselijkheid deel van een proces

Uit het proces wordt duidelijk dat misselijkheid slechts een deel van het proces is. Jaarlijks is vrijwel iedereen wel eens misselijk. Dat is niet vreemd, aangezien het een reactie van het lichaam is op veel mogelijke situaties. In geval van chronische misselijkheid is er veel vaker last van een misselijk gevoel. In dat geval wordt vaak het medicijn domperidon voorgeschreven. Indien je veelvuldig last hebt van misselijkheid is het ook raadzaam een bezoek te brengen aan de huisarts. Misselijkheid is bovenal erg vervelend, maar veelal niet gevaarlijk.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.