Verhoogde hartslag

Een verhoogde hartslag komt bij veel mensen wel eens voor. Het is meestal een onschuldige aandoening en het zal dan ook vanzelf genezen. Vaak wordt het veroorzaakt door lichamelijke inspanning, stress of opwinding. In veel gevallen spelen ook drugs en cafeïnehoudende voedingswaren en dranken een rol.

Welke symptomen treden op bij een verhoogde hartslag?
Als u een verhoogde hartslag heeft, zult u waarschijnlijk last hebben van hartkloppingen. U zult het hart op de borst of in de keel voelen kloppen. De meeste mensen schrikken hiervan en gaan er extra opletten. Door de stress die dit met zich meebrengt zal de hartslag verhoogd blijven.

Het is eigenlijk een soort vicieuze cirkel. Het is dan ook beter om niet angstig te zijn en niet gefocust te blijven op uw hartslag, als u last heeft van een verhoogde hartslag. Dan zal het waarschijnlijk sneller overgaan.

Naast hartkloppingen treden er bij een verhoogde hartslag vaak nog andere symptomen op. Zo kunt u last hebben van kortademigheid en duizeligheid. Ook hebben veel mensen het gevoel dat hun buik opgezet is. Het kan voorkomen dat u pijn in uw borst heeft, uw voeten gaan zwellen of dat u in ademnood komt. Dit kan op een hartziekte duiden en daarom dient u direct een arts te raadplegen als een van deze symptomen optreedt.

Welke complicaties kunnen er optreden?
Over het algemeen hoeft u zich geen zorgen te maken als u een snelle hartslag heeft, aangezien het meestal vanzelf geneest en geen complicaties met zich meebrengt. Mensen met gezondheidsklachten hebben echter wel meer kans op complicaties. Als uw hartslag gedurende lange tijd verhoogd is of als een snelle hartslag bij u vaker voorkomt, kunt u het beste een arts raadplegen.

Complicaties die kunnen optreden bij een verhoogde hartslag zijn:
• Vaak flauwvallen
• Hartfalen
• Hartspierziekte
• Bloedstolsels in de boezems
• Lage bloeddruk
• Boezemfibrilleren
• Plotselinge dood

Wat kunt u doen bij een verhoogde hartslag?
Het is het beste om rust te nemen als u een verhoogde hartslag heeft. Als u in paniek raakt, zal de hartslag namelijk alleen nog maar hoger worden. Ga even rustig zitten of maak een korte wandeling. Het kan ook goed zijn om snel een glas mineraalwater te drinken en daarna te boeren. Ook het masseren van de plek achter de linkeronderkaak met middel- en wijsvinger kan helpen tegen een verhoogde hartslag.

Wat zijn de voedingsadviezen om een verhoogde hartslag te voorkomen?
Aangezien een verhoogde hartslag vaak wordt veroorzaakt door cafeïnehoudende voedingsmiddelen en dranken, kunt u deze producten het beste in mate (of helemaal niet) nemen. Zorg er daarnaast voor dat u voldoende mineralen binnenkrijgt.

Zo kunt u magnesium binnenkrijgen door het eten van volkorenproducten, zaden, noten, vis, appels en bananen. De mineralen natrium en kalium moeten in uw lichaam in balans zijn. Over het algemeen krijgen mensen wel genoeg natrium binnen via zout in het eten en het kan dan goed zijn om ervoor te zorgen dat u meer kalium binnenkrijgt. In bananen, brood, aardappelen, rozijnen en citrusvruchten zit het mineraal kalium.

U moet er tevens voor zorgen dat u genoeg vitamine B1 en C binnenkrijgt. Dit kunt u eventueel doen in de vorm van voedingssupplementen. Ook haver en muesli zijn wondermiddelen, want hier wordt u rustig van. Als laatste kan knoflook het hart en de bloedvaten versterken.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.