Verstopping darmen

Het hebben van verstopte darmen is erg vervelend aangezien het diverse klachten met zich mee kan brengen zoals buikpijn, misselijkheid en een opgeblazen gevoel.

Wat zijn verstopte darmen?
Een andere benaming voor verstopte darmen is ook wel constipatie. Wanneer men last heeft van verstopte darmen is heeft men het ook wel over een slechte stoelgang. Oftewel, de ontlasting is niet goed. Dit kan betrekking hebben op harde en droge ontlasting, of soms zelfs helemaal geen ontlasting. Wanneer voedsel te lang bij de dikke darm blijft hangen, wordt de ontlasting hard en droog. Dit heeft als gevolg dat men moeite heeft met poepen. Dit kan erg pijnlijk zijn.

Symptomen en klachten bij verstopte darmen
Wanneer u last heeft van verstopte darmen, ook wel constipatie, kunnen er diverse klachten en symptomen ontstaan. Het belangrijkste symptoom is dat men een moeizame stoelgang heeft. Daarnaast kan de stoelgang erg pijnlijk zijn en soms is er sprake van helemaal geen ontlasting. Andere veel voorkomende klachten zijn buikpijn, darmklachten, het hebben van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, winderigheid en weinig energie hebben.

Oorzaken
Verstopte darmen kunnen diverse oorzaken hebben. In de meeste gevallen heeft het echter te maken met een verkeerd voedingspatroon. Bijvoorbeeld wanneer men te weinig vezels binnenkrijgt, te weinig vocht en te weinig beweging. Andere factoren die een rol kunnen spelen zijn zwangerschap en stress. Indien er alleen sprake is van de bovenstaande klachten, gaat het vaak om een acute verstopping van de darmen. Deze verstopping verdwijnt vanzelf weer, soms met behulp van een laxeermiddel.

Verstopte darmen kunnen ook chronisch zijn. In dit geval veroorzaakt de chronische aandoening constant voor problemen. Bij chronisch verstopte darmen is het van noodzaak dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van de verstopte darmen. De darmen functioneren niet normaal zoals ze zouden moeten doen. Er kunnen diverse problemen plaatsvinden in en rondom de darmen die voor de verstopte darmen zorgen.

Verstopte darmen voorkomen
Een goed voedingspatroon is erg belangrijk om verstopte darmen te voorkomen. Hierbij kunt u dus denken aan vezelrijke voeding. Bovendien is voldoende vocht (veel drinken) en genoeg lichaamsbeweging essentieel. Tevens is het belangrijk dat men de tijd neemt voor het toiletbezoek en dat men tijdig naar het toilet gaat als er aandrang is. Dit zijn namelijk twee factoren die voor verstopte darmen kunnen zorgen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

Laxeermiddelen
Wanneer men last heeft van een verstopte darm kan het een oplossing zijn om gebruik te maken van laxeermiddelen. Dit is echter niet altijd de juiste oplossing. Er kunnen diverse vervelende bijwerkingen ontstaan bij het gebruik van laxeermiddel. Dit heeft voornamelijk betrekking op het lange termijn gebruik. De spieren in de darmen kunnen verslappen, wat er uit eindelijk voor zorgt dat men regelmatig last kan krijgen van verstopte darmen.

Tevens zal op lange termijn de werking van laxeermiddel afnemen. Bij kinderen mag er alleen gebruik worden gemaakt van laxeermiddel in overleg met een arts. Gelukkig gaat een verstopte darm na verloop van tijd weer over, indien de voeding wordt aangepast.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.